Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гробът на Сюлейман Великолепни открит в Унгария?

Намерените останки край Сигетвар според учените „със сигурност сочат“ последния дом на султана

Сюлейман I (Великолепни), десетият султан на Отоманската империя. Портрет, създаден от италианския художник от Венецианската школа Джентиле Белини. - Гробът на Сюлейман Великолепни открит в Унгария?

Сюлейман I (Великолепни), десетият султан на Отоманската империя. Портрет, създаден от италианския художник от Венецианската школа Джентиле Белини.

Унгарски историк е убеден, че е открил останки от гробницата на отоманския султан Сюлейман Великолепни, починал през 1566 г., докато войските му обсаждали крепостта на Сигетвар в Южна Унгария, съобщава Асошиейтед прес.

Норберт Пап, от университета в Печ, твърди, че е естествено гробницата да е била изградена на мястото, където се е намирала палатката на Сюлейман и където е издъхнал. Според Пап вече има и археологически, и исторически доказателства, че гробницата, открита при разкопките, е на Сюлейман, въпреки че са необходими още проучвания, за да потвърдят неговата версия.

Всички данни, които събрахме, сочат в една посока – каза Пап на презентация на последните открития в сряда. – Ето защо ние казваме „по всяка вероятност” – защото нищо не сочи в друга посока. Но са необходими още доказателства, тъй като това е много деликатна тема.

Починал на 71-годишна възраст, Сюлейман е бил най-дълго управлявалият султан на Отоманската империя. По време на 46-годишната му властване турците значително разширяват и затвърждават своето господство на Балканите, в Близкия Изток и Северна Африка.

В битката за Сигетвар Никола Зрински предвожда защитниците на крепостта - картина на Йохан Петер Крафт от 1825 г.

В битката за Сигетвар Никола Зрински предвожда защитниците на крепостта – картина на Йохан Петер Крафт от 1825 г.

Останките, за които се вярва, че са султанската гробница, се намират в някогашното отоманско селище Турбек, разрушено през 80-те години на XVIII век. Откриването на селището бе обявено от Пап през 2013 г.

Историците считат, че сърцето и други вътрешни органи на Сюлейман са били погребани в тази гробница, а тялото му е било върнато в Константинопол, както се е наричал тогава Истанбул. Неговата смърт край Сигетвар е била пазена в тайна 48 дни, за да се предотврати падането на бойния дух на турските войници.

В обсадата на Сигетвар – част от Отомано-Хабсбургските войни, крепостта е била защитавана от местна войска, предвождана от хърватско-унгарския благородник Миклош Зрини (Никола Зрински). Обсадата е завършила с пирова победа за турците и забавила неуспешното им в крайна сметка настъпление към Виена с десетилетия.

Пап твърди, че някои други структури в близост до гробницата, все още под земята, най-вероятно представляват малка джамия и дервишки манастир. Разкопките са ще продължат отново през април 2016-а.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg