Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гробище на Меровингите и Каролингите, открито в сърцето на Париж

Археолози проучват скелети на единайсет енигматични тела, положени в саркофази. Може би са на крале?

Скелетите са на мъже, но дали са на монаси, или на крале? - Гробище на Меровингите и Каролингите, открито в сърцето на Париж

Скелетите са на мъже, но дали са на монаси, или на крале?

Подземията на Париж са истинска мистерия. Преди дни в основата на църквата Сен-Жермен-де-Пре, намираща се в VI арондисман, бе открито гробище от епохата на династиите на Меровингите и Каролингите, пише „Фигаро“, цитирайки кметството на Париж. Намерени са отлично запазени скелети на единадесет тела, положени в саркофази.

В центъра на столицата, под безмилостния пек, малък екип от археолози откопа до основите на най-старата сграда в града, некропол от епохата на Меровингите.

В момента църквата Сен-Жермен-де-Пре е в процес на ремонт, което наложило да бъде извикан екип от археолози за предварителни разкопки. Земята на Париж изобилства с артефакти, затова не може да се предприемат каквито и да било изкопни дейности, без да се провери дали под повърхността не се крие нещо ценно. „Разкопките започнаха през юни, преди самите реставрационни работи по вътрешната украса“, обяснява Марсел Браконие, инженерът натоварен с тази задача от поддирекцията по културно наследство и история към Общината на Париж.

Извършваните вече повече от месец разкопки се оказаха повече от успешни: открити бяха няколко гроба южно от църквата.

„Повечето от саркофазите са от гипс. По-рядко срещаните каменни саркофази са от епохата на Каролингите. Общо три са гробниците от гипс от епохата на Меровингите (481-751) и осем каменни гроба от епохата на Каролингите (751-888), запазили невероятно добре непокътнатите скелети“, казва Браконие.

Скелетите са на мъже, което кара учените да предположат, че гробището е било само за монаси.

„На този етап това е все още само хипотеза – продължава Марсел Браконие. – Може да е и кралски некропол. Бъдещето ще каже, защото скелетите ще бъдат изследвани едва след като разкопките приключат през септември.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg