Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гробна тишина и крясък в тишината

Как световната преса отрази представянето на Тео Ушев в Москва

Карикатура: Чавдар Николов/Прас-прес - Гробна тишина и крясък в тишината

Карикатура: Чавдар Николов/Прас-прес

Участието на Тео Ушев в Московския кинофестивал на канибала Никита Михалков стана голям въпрос в българския Фейсбук. Новината, че въобще ще участва, разочарова много негови почитатели. Но пък разказът му как протестирал по скайпа по време на пресконференцията за представянето на филма трогна поне половин България. Според разказа на Ушев, думите му предизвикали „гробна тишина“. Няма данни колко човека са посетили двете фестивални прожекции и колко са участвали в гробната тишина.

Въпреки героичната акция, филмът бе награден от журито на фестивала. В отговор Ушев дистанционно отказа наградата с видео, което фестивалът не излъчи. Отказът на наградата бе отразен от две опозиционни руски медии, базирани извън Руската федерация и забранени за руската публика.

Но ето какви бяха част от реакциите на световната преса, които може би не сте прочели от престъпна небрежност.

КОММЕРСАНТ: Филмът на Теодор Ушев разклати Z-пропагандата и цялата вертикала на властта в Кремъл. Антивоенната му акция разколеба руското настъпление в Артьомовск (Бахмут). Деморализацията е поголовна. Само на Никита Михалков още не смеем да кажем, че Ушев протестира и върна наградата…

ПОЛИТИКО: Антивоенните акции на Ушев разтърсиха българския Фейсбук и фестивалния живот в Москва! Мобилизирани са хиляди руски тролове, които отчаяно се опитват да минимизират загубите от битката за умовете и сърцата. Троловете мобилизайчики падат на цели взводове като пандизчии край Бахмут. Всеки момент и Михалков ще научи каква змия е пуснал в пазвата на фестивала си.

ЛЬО МОНД: Както самият Ушев разказа, във филма си той използвал отдавна отречената технология на 25-я кадър – номер, с който вкарваш директно в подсъзнанието на зрителя тайни послания. Така Ушев проникна с взлом и напълни главите на руските си зрители с лозунгите „Путин говно“, „Нет войне“ и „Иди нахуй“. Ако това стигне до Михалков, старият пропагандист и канибал със сигурност ще влезе в болница, а може и да го изкарат оттам с краката напред.

НЮ ЙОРК ТАЙМС: Самият създател на измислицата за 25-я кадър признава, че това е булшит и всички „експерименти, доказващи ефективността на 25-я кадър“, са изцяло фалшифицирани. Но смелият режисьор Ушев показа на всички нас, че 25-ят кадър не е тинтири-минтири! Имаме сведения, че един 25-и кадър на Ушев се е намърдал и в подсъзнанието на Михалков, като бавно си пробива път към горните пластове на дъртата му пропагандистка кратуна. Балансът на силите в пропагандата решително наклони везни в полза на Свободния свят!

МЕСАДЖЕРО: Ако никой не иска да каже на Михалков за акциите на Ушев, накрая ще му се обадим ние!

Най-накрая изявление направи и самият Никита Михалков:

„Скъпи приятели от цял свят. Усещам, че нещо искате да ми кажете и да очерните големия български режисьор Теодор Ушев. Не ви чувам, глупаци, напразно се морите, няма да ми развалите отношението към Ушев и няма да ми компрометирате фестивала. Ние доказахме най-важното. Напук на либералния фашизъм, който отменя великата руска култура в целия Колективен Запад, при нас ЦЕНЗУРА НЯМА! Ние не само допускаме рискови филми като на Ушев, но дори ги награждаваме! И както казва Шекспир – останалото е мълчание, гробна тишина!“


В книжното тяло, което държите, е вложен 25-и кадър. Обърнете страницата, за да поемете посланието.

Източник: „Прас-прес“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90