POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гробницата край с. Маноле – императорска?

Загадката може би ще бъде разрешена догодина, когато съоръжението бъде отворено

Гробното съоръжение край с. Маноле е с 22 метра височина и предположението е, че датира от III век. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Гробницата край с. Маноле – императорска?

Гробното съоръжение край с. Маноле е с 22 метра височина и предположението е, че датира от III век. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В могилата Малтепе край пловдивското село Маноле вероятно е погребан римски император и той може би е Филип I Араб (244-249 г.). Предположението е на епиграфа Николай Шаранков, основано върху разчетени надписи – един от които е открит на няколко километра от Маноле, в съседното село Белозем.

Ръководителят на разкопките – доц. д-р Костадин Кисьов, все още не е отворил гробницата, за да бъде проверена тази хипотеза, това вероятно няма да се случи в настоящия археологически сезон. Но дотук материалите от разкопките сочат, че 22-метровото съоръжение е от III век, отбелязва сайтът Archaeologia Bulgarica.

Учените твърдят, че гробницата не е градена според местните архитектурни традиции, а е подобна на гробници в източните части на Римската империя и по-специално в Сирия.

Ако действително става дума за императорска гробница, тя може би е построена по заповед на Юлий Приск, управител на провинция Тракия – роднина на Филип I Араб, след 248 г., смята Николай Шаранков.

Филип I Араб, или Марк Юлий Филип, е роден в семейството на Юлий Марин, знатен римлянин от конническото съсловие, на около 90 км от Дамаск. Императорът имал брат на име Юлий Приск – и или той, или друг роднина на владетеля със същото име е бил управител на провинция Тракия. За жалост, първото име на провинциалния управител на Тракия не се споменава в историческите текстове и е запазено само като съкращение върху колона с гръцки надпис от софийския квартал Слатина, посочва Шаранков.

Потвърждение на тезата, че управителят на Тракия е роднина на Филип Араб, дава новооткрит надпис от Пловдив, издигнат от Общото събрание на провинция Тракия в чест на императрица Отацилия Севера – съпругата на Филип Араб.

Николай Шаранков е разчел още надписи от провинция Тракия – върху постаменти за статуи на Филип Млади, син на Филип Араб. Там бъдещият наследник, произведен в „август“, е наречен „Новото Слънце“ . Един от тези надписи е от село Белозем.

Още един паметник със следи от управлението на Филип Араб е открит по нашите земи – при разкопки на римската крайпътна станция Состра до с. Ломец, Троянско. Находката представлява милиарна колона с надпис в чест на Филип Араб и на неговия син, датирана от Шаранков към 244 г., когато императорът преминава през Балканите на път за Рим. Тракия е първата европейска провинция, в която стъпва новият владетел на империята, отбелязва Archaeologia Bulgarica. Едно от първите му официални посещения като император вероятно е в римската колония Деултум (при днешния Дебелт), където за Филип Араб и съпругата му Отацилия Севера са издигнати статуи. Постаментите им днес са изложени в музея в Дебелт.

За Филип I Араб се знае, че е загубил живота си в битка срещу новия претендент за престола Траян Деций, изпратен с военна мисия в Долния Дунав, където войските го обявяват за император. Но хронистите дават разнопосочни твърдения къде е бил убит Филип Араб – дали край Верона, или в Бероя (както са наричали в древността Верия в Гърция, а също и нашата Стара Загора). И ако императорът е починал по нашите земи, най-вероятно са го погребали тук – според учените няма логика да транспортират тялото му до Рим, след като е загубил вече lластта си. Затова има вероятност именно той да е покойникът от гробницата под Малтепе.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg