Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гробницата на Дядо Коледа може би е в Анталия

Турски археолози се надяват да открият непокътнатото тяло на Свети Никола

В последните години църквата в Демре, близо до родното място на Никола, бе възстановена и се превърна в атрактивен център за посещения. Снимка: „Хюриет“ - Гробницата на Дядо Коледа може би е в Анталия

В последните години църквата в Демре, близо до родното място на Никола, бе възстановена и се превърна в атрактивен център за посещения. Снимка: „Хюриет“

Турски археолози навярно разбиват надеждите на милиони деца с твърдението си, че са открили вероятната гробница на Свети Никола, пише „Гардиън“, като се позовава на „Хюриет“. Проучванията им разкриват непокътнат храм и погребално място под църквата „Св. Никола“ в провинция Анталия, където се смята, че е бил роден светецът.

„Постигнахме много добри резултати, но истинската работа започва сега – казва Семил Карабайрам, ръководител на разкопките. – Ще достигнем до основите и може би ще открием недокоснатото тяло на св. Николай.“

Почитан заради благородството си и помощта към бедните, светията от IV в. Николай Миркилийски, или Никола, е първообраз на легендата за Дядо Коледа.

В последните години църквата в Демре, близо до родното място на Никола, бе възстановена и се превърна в атрактивен център за посещения. Демре е издигнат върху руините на Мира, градът, в който се смята, че е живял Свети Никола, почитан от много деноминации в християнството.

Предполагаше се, че тленните останки на светеца са били пренесени от моряци от Демре към италианския град Бари, където все още се издига базиликата „Св. Никола“. Според тази версия за събитията, това се е случило, за да бъдат предпазени от мюсюлманското нашествие във Византия около Първия кръстоносен поход, 700 години след смъртта на светеца.

Но заради новооткрити документи, турските археолози лансират идеята, че пренесените тленни останки са били на местен свещеник, а не на светеца, чието тяло може би още лежи в храмовия комплекс.

Прочутото раздаване на дарове от Никола довежда до легендата за Синтерклаас в Холандия, която се изменя до Санта Клаус, или Дядо Коледа, и бива пренесена към Щатите от холандски имигранти, за да се стигне до днес, когато навярно всеки човек на планетата познава образа на белобрадия старец.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg