Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Грозен, мръсен и проблемен, градът ни е пълен с удоволствия

Диалог между изкуство, музика и теория в новата изложба на Софийската градска галерия

Мартин Пенев, НДК, 2016, дигитален колаж - Грозен, мръсен и проблемен, градът ни е пълен с удоволствия

Мартин Пенев, НДК, 2016, дигитален колаж

Градът ни е проблематичен, грозен, мръсен, гетоизиран или джентрифициран – но също и място на удоволствията. Диалог между изкуство, музика и теория търси новата изложба в Софийската градска художествена галерия „Места на удоволствието“ – продължение на проекта „Мултиполис“, начинание с творби крайно различни като художествен език, фокус и подход, що се отнася до градските теми.

Вече двугодишният проект „Мултиполис“ започва като отворена покана за млади художници, музиканти и теоретици от хуманитарни специалности. Събират се млади визуални артисти, изкуствоведи, социолози, музиканти, с които работят художниците Лъчезар Бояджиев и Красимир Терзиев, социоложката Лея Вайсова и философът Димитър Божков, както и музиковедът Илия Граматиков.

Пред артистите няма зададена рамка – всеки от участниците може да разглежда онзи аспект на града, който му предлага и му говори най-много. На картата се очертават и основните теми/проблеми/локации – квартал „Христо Ботев“, Студентски град, парковете и местата за отдих, субкултурната сексуална практика „круизинг“ и други.

Докато някои от авторите избират конкретно място, други се спират на определен феномен. А трети се вглеждат в средата около себе си, в хората и в начина им (си) на живот и в какво взаимодействие стои той с града.

Илияна Кънчева, „Човекът с гълъбите“, 2013, аналогова фотография, 50×70 cm

Удоволствието е пресечната точка при крайно различните като художествен език, фокус и подход на авторите. Виждаме наглед дребни и почти незначителни явления като детските игри на улицата, потайни деяния като круизинга, воайорството или хазарта. За други градът е визуалната наслада от архитектурата, улиците и градските пейзажи – били те от Стара София или от някой панелен квартал.

Удоволствието обаче е винаги мигновено, имагинерно или лъжливо. Затова и изложбата търси какво има зад хубавата картинка на местата на удоволствието. Проектът не е праволинеен, няма ясни правила, срокове и очаквания за крайни резултати. Незавършен, неокончателен, без финални резултати, без точка, няма дори многоточие, защото изречението просто продължава, представят го организаторите от „Фридж“.

Дори авторите в експозицията не са ограничени само до проекта – има и работи на външни художници, в чиято работа се виждат градските „места на удоволствието“, както и произведения от фонда на СГХГ.

В пространството е обособена и специална зона, почти „класна стая“, където посетителите могат да разгледат видеа, полезни линкове, текстове и книги, посветени на града в изкуството, философията, социологията, антропологията и музиката. Там гостите свободно могат да седнат и да почетат, както и да разгледат документация от работния процес на „Мултиполис“ и от специалното участие с намеси в градска среда на гостуващите художници от Германия Елизабет Розентал, Франк Зицман, Джулия Помер, Марлен Андреев, Томас Джудиш.

Изложбата „Места на удоволствието“ е курирана от Стефка Цанева и може да се види в Градската галерия от 31 октомври до 26 ноември. Официалното откриване е във вторник от 18 часа.

Участващите автори са Лъчезар Бояджиев, Василена Ганковска, Антоанета Гълъбова, Ивайло Динев, Любомир Игнатов, Илияна Кънчева, Минá Минов, Петър Минчев, Павел Найденов, Мартин Пенев, Красимир Терзиев, Миряна Тодорова, Коста Тонев, Мария Цанева и Вълко Чобанов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90