POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Грозен портрет на Нефертити скандализира Египет

„Гардиън“ призовава към революция срещу лошото публично изкуство

Между новото и старото изображение на Нефертити няма много общо. - Грозен портрет на Нефертити скандализира Египет

Между новото и старото изображение на Нефертити няма много общо.

Царица Нефертити, управлявала редом с фараона Ехнатон през XIV в. пр. н. е., е символ на красотата и гордост за Египет. Името й буквално означава „появи се великолепна жена”. Наричана още „Египетската Мона Лиза”, владетелката е енигматична, защото я познаваме единствено от прекрасния й древен портрет, който се намира в музей в Германия. Затова властите на областта Миния, Горен Египет, поръчват подобна статуя с надеждата, че красивата царица ще очарова гостите на входа на град Самалут, пише „Монд“.

Жителите на града обаче остават не само разочаровани, а направо вбесени от творбата, която се доближава съвсем бегло до оригинала. Деформирана, бледо жълтеникава, с огромни уши, Нефертити от ХХІ век е толкова отблъскваща, че дори специалистите по съвременно изкуство не намират аргументи да защитят произведението.

„Много хора в Египет намират за отчайващо нивото на родното си изкуство – пише Би Би Си. – Ако трябва да се изразим съвсем просто – статуята е грозна”.

Потребителите на интернет бързо разпространяват странното творение. Ужасени, жителите на Самалут наричат портрета „обиден и срамен”.

„Тази Нефертити се възприема в Египет като кощунство, защото прилича на чудовище, на истински Франкенщайн. Срам за вас, управници на Самалут!”, пишат в социалните мрежи.

Заради гневните публични реакции местните власти съобщиха преди дни, че статуята ще бъде свалена възможно най-скоро. Министърът на културата Абдул Уахид Ал-Набауи обеща да я замени с нова, която „да се равнява на красотата на древното египетско изкуство”. Областният управител Салах Зиада заяви, че ще се проведе разследване, за да установи как се е стигнало до срамната ситуация. Невероятното е, че името на автора на статуята се държи в неизвестност от обществеността.

Гражданите на са замеряли портрета на новата Нефертити с нечистотии.

Гражданите на Самалут са замеряли портрета на новата Нефертити с нечистотии.

Докато ужасният образ на царицата изнервя Египет, оригиналният бюст стои вече десетилетия в берлинския Neues Museum. Египет се опитва още от края на Втората световна война да си го върне. Когато германският археолог Лудвиг Буркхард открива бюста на Нефертити през декември 1912 г., Египет е британски протекторат, но археологическите разкопки са в прерогативите на французите и по-точно в тези на Гастон Масперо, директор на Френския институт по източна археология. Именно французите разрешават на германците да изнесат зад граница Нефертити.

Най-разпален между специалистите по изобразително изкуство се откроява критикът Джонатан Джоунс от „Гардиън”. Той призовава към „световна революция срещу лошото публично (в смисъл на платено със субсидии) изкуство”, като дава следните примери в това отношение:

Джонатан Джоунс нарича тази статуя „колосален кич на гарата Сейнт Панкрас в Лондон.

Джонатан Джоунс нарича тази статуя на гарата Сейнт Панкрас в Лондон „колосален кич“ …,

... а тази статуя на Питър Фолг в Будапеща просто „глупава“.

… а тази статуя на Питър Фолк в Будапеща просто „глупава“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg