Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Грузия прие пакет закони против ЛГБТ в защита на „семейните ценности“

Замени световния Ден за борба с хомофобията с Ден на светостта на семейството

Досега на 17 май се провеждаха църковни шествия против Деня срещу хомофобията, отсега вече е официален държавен празник, посветен на „светостта на семейството“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Грузия прие пакет закони против ЛГБТ в защита на „семейните ценности“

Досега на 17 май се провеждаха църковни шествия против Деня срещу хомофобията, отсега вече е официален държавен празник, посветен на „светостта на семейството“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пакет от 19 закона, ограничаващи правата на ЛГБТ хората в Грузия, бе приет на първо четене в грузинския парламент, съобщава изданието „Ехото на Кавказ“. Законите са обявени като „защита на семейните ценности“.

В тях се установява забрана за осиновяване и опека над непълнолетни от страна на еднополови двойки, за провеждане на събития, които „популяризират еднополовите бракове“, забранява се също смяната на пола и гей прайдовете.

Няма да бъде позволено в художествени произведения, телевизионни програми и други материали да се включва съдържание, свързано с еднополови бракове, осиновяване на деца от гей двойки и операции за промяна на пола.

Депутатите на Грузия са решили освен това да въведат нов държавен празник – на 17 май всяка година трябва да се отбелязва „Ден на светостта на семейството“. Точно на този ден в много страни по света се отбелязва Денят за борба против хомофобията и трансфобията.

Грузия е кандидат за член на Европейския съюз. Пакетът закони обаче е против европейското законодателство, с което грузинското трябва да се синхронизира. Наскоро управляващата проруска партия в страната прие и закон, подобен на руския, за „чуждестранните агенти“, срещу който се проведоха масови протести.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост

Bookshop 728×90