Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Грузия спечели Детската Евровизия, България девета

Лидия Ганева с „Вълшебен ден“ бе поставена на седмото място в гласуването на децата

Победителката Мариам Мамадашвили сред останалите участници. Андерс Пътинг (EBU) - Грузия спечели Детската Евровизия, България девета

Победителката Мариам Мамадашвили сред останалите участници. Андерс Пътинг (EBU)

Мариам Мамадашвили от Грузия спечели Детската Евровизия 2016. Българската участничка на песенния конкурс, Лидия Ганева с „Вълшебен ден“, остана на деветото място в крайното класиране.

Подгласници на Грузия (с 239 точки) са Армения (232 т.) и Италия (209 т.). Резултатът на България на финала бе 161 т.

Тази година конкурсът, в който участваха общо 17 държави (сред които и Австралия) се проведе във Валета, Малта. През 2015-а в София победителка стана Дестини Чукуниере с песента си Not My Soul.

Тази година, в 14-ото издание на конкурса, за първи път нямаше зрителско гласуване. Вотът бе поделен между експертни комисии от всяка страна участник, трима специалисти от шоуто, както и деца – отново по пет от всяка държава.

Още след като бяха обявени резултатите от експертите по страни, стана ясно, че Грузия е фаворит – преднината на Мариам беше с повече от 30 точки пред втората Армения. България пък се намираше на осмото място.

При този първи вот само една държава присъди на Лидия Ганева максималния брой точки – 12. По 8 получихме от Армения, а по 7 ни поставиха Македония, Италия и Австралия. Русия и Израел пък не наредиха България сред първите 10 песни.

Временни резултати от гласуването след експертните журита по държави

Временни резултати от гласуването след експертните журита по държави

По-късно, в следващия тур на гласуването, тримата специалисти на Евровизия присъдиха на страната ни съответно 8, 6 и 1 точки.

Вотът на децата не бе показан по държави – към временните резултати се прибавяше общият брой точки, дадени за съответната страна, във възходящ ред. Така се оказа и че Лидия Ганева и България се намират на седмото място според младата аудитория (9 – 14 години) – с 68 т.

Победител в това гласуване стана Армения, но малко не достигна на Анахит и Мари с тяхната Tarber да изпреварят водача Грузия.

Крайно класиране (в оранжево – точките, присъдени от детските журита)

Крайно класиране (в оранжево – точките, присъдени от детските журита)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах