Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гуджунов и Грънчаров с премии за заслуги към нацията

Министерството на културата награждава двамата живи от триото „Бо-Бо-Бо“

Борис Гуджунов, вече покойният Боян Иванов и Борислав Грънчаров - емблематичното трио „Бо-Бо-Бо“. - Гуджунов и Грънчаров с премии за заслуги към нацията

Борис Гуджунов, вече покойният Боян Иванов и Борислав Грънчаров - емблематичното трио „Бо-Бо-Бо“.

Министърът на културата ще награди с парични премии и почетни грамоти Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров за високите им постижения в областта на музикално-изпълнителското изкуство. Двамата певци от емблематичното за българската естрада трио „Бо-Бо-Бо“ ще получат почестите в зала „Колегиум“ в Министерството на културата във вторник.

Третият член на триото, Боян Иванов, почина през 2012 г. в забрава и в нечувана мизерия, както признаха тогава колегите му.

В края на 2014 г. стана ясно, че Борис Гуджунов бавно загива с нищожната си пенсия за инвалидност и с влошено здравословно състояние след прекаран инфаркт. Малко след Коледа певецът бе изписан от болницата, стабилизиран, а след масова акция на дарители в социалните мрежи в сметката му се събраха над 10 хиляди лева.

В нелеко положение днес е и Борислав Грънчаров, който страда от рак на простатата и съвсем доскоро му се налагаше да се издържа с пенсия под 150 лева.

През февруари т.г. парламентът, след дълго отлагане, реши да се отпускат пожизнени и периодични пенсии за заслуги към нацията – на певци, артисти, спортисти, лекари, граждански активисти. С правителствено решение ще се отпускат и еднократни награди.

Размерът на пенсиите и наградите ще се определя всяка година със закона за бюджета. За настоящата година пожизнената пенсия може да е до 700 лева месечно, а еднократната награда – до 5 хиляди лева. От Министерството на културата не уточняват сумата, заделена за Гуджунов и Грънчаров.

https://youtu.be/fZxG7r6lgaU

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg