Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Гугъл поетапно и тайно извежда служителите си от Русия

Опасяват се от принудително спиране от страна на руските власти

Бежанци от Украйна пристигат на гарата в Славков, Полша. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Гугъл поетапно и тайно извежда служителите си от Русия

Бежанци от Украйна пристигат на гарата в Славков, Полша. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гугъл започва неофициално и тайно да извежда сътрудниците си от Русия, съобщава „Bloomberg“. Според източниците на медията, американската компания се опасява, че скоро работата ѝ на територията на Русия ще бъде принудително прекратена от руските власти. Вече се появиха официални заявления, че видеохостингът Ютюб, собственост на Гугъл, ще бъде блокиран за територията на Русия.

Неотдавна Ютюб наложи блокиране на официалния канал на Министерството на отбраната на Русия и отстрани много видеоклипове.

„Политиката ни забранява отричане, минимизиране или опростяване на добре документирани жестоки събития“, коментираха от Гугъл.

Офисът на Гугъл в Москва е единственият в Русия. Засега той продължава да работи, но служителите поетапно напускат страната, твърди „Bloomberg“. Общо в Русия работят 244 служители на Гугъл. Компанията развива дейност в Руската федерация от 2005 г. За 2020 г. е отчела приход от 144 милиарда рубли (малко над 1 милиард евро към днешния курс).

На 3 март „Роскомнадзор“ изпрати писмо до Гугъл-Русия с изискване незабавно да бъдат прекратени „лъжливите сведения с политически характер за специалната операция в Украйна“ в Ютюб. Руските власти твърдят, че във видеохостинга се позволяват рекламни кампании за „дезинформация на руската интернет аудитория“. Цензорите на Русия настояват Ютюб да не бъде използван в „информационната война против Русия“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах