Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гугъл предлага да „чуем” картините на Кандински

Проект, представящ цялото творчество на един от създателите на абстракционизма, е достъпен онлайн (линк)

Седем цвята от картината „Жълто, червено, синьо“ (1925) на Кандински може да бъдат „чути“ в Гугъл. - Гугъл предлага да „чуем” картините на Кандински

Седем цвята от картината „Жълто, червено, синьо“ (1925) на Кандински може да бъдат „чути“ в Гугъл.

Google Arts & Culture и „Център Помпиду” създадоха проекта Sounds Like Kandinsky („Звучи като Кандински”), посветен на един от основоположниците на абстракционизма в изобразителното изкуство Василий Кандински. За осъществяването му са били дигитализирани 3,7 хиляди картини, фотографии и документи, съобщават от Гугъл.

В колекцията, която е представена в културната секция на търсачката, са влезли детски спомени на художника, снимки от съвместните му почивки с Паул Клее и от студиото на Кандински в Ньой сюр Сен. Показани са не само много известни и знакови творби на художника, но и никога непоказвани пред публика лични архиви.

Виртуалната галерия е изградена на принципа на добавената реалност и дава възможност експонатите на бъдат разгледани отблизо.

Най-интересното е, че посетителите на онлайн изложбата ще могат да „чуят“ творбите на Кандински и да създадат свои собствени композиции в експерименталната част от проекта – Play a Kandinsky („Изсвири един Кандински”).

Кандински е притежавал особения дар на синестезията – мултисензорно възприятие, благодарение на което е „чувал“ цветовете и формите. Той е превръщал музиката в живопис. Сега благодарение на виртуалната реалност почитателите на художника могат да се поставят на мястото му и да изпитат същото, което е изпитвал и той, докато рисува.

Интерактивният проект е създаден заедно с музиканта експериментатор Антоан Бертен и музикална група NSDOS.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

kapatovo.bg