Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Гугъл” ще плати за преместването на свои служители в щати с разрешени аборти

„Дисни”, „Нетфликс”, „Сони” и др. ще изплащат транспортни разходи за подобна процедура в други щати

Дни след решението на Върховния съд на САЩ улиците на големите градове в страната бяха залети с демонстранти за и против абортите. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Гугъл” ще плати за преместването на свои служители в щати с разрешени аборти

Дни след решението на Върховния съд на САЩ улиците на големите градове в страната бяха залети с демонстранти за и против абортите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Гугъл” е готов да финансира преместването на служителите си в щати, където абортите ще бъдат разрешени, съобщава изданието „Форбс”, позовавайки се на уведомително писмо, изпратено от компанията до всички нейни служители. В писмото се казва, че хората в „Гугъл” могат да подадат заявка за преместване, „без да уточняват оправдаващи обстоятелства”. След като на 24 юни Върховният съд на САЩ отмени решението си по делото „Роу срещу Уейд”, което гарантираше право на аборт на федерално ниво, в много от американските щати се подготвят рестриктивни закони, които да ограничат това право в различна степен.

Шефката на отдел „Кадри” в „Гугъл” Фиона Чикони е потвърдила, че компанията ще разшири условията на медицинските застраховки на служителите, за да покриват процедури и извън местожителството им.

„Това е огромна промяна за нашата страна, която дълбоко засяга мнозина от нас, най-вече жените. Всеки може да реагира по своему, да поиска отпуска за осъзнаване, да направи публични изявления, да се включи в доброволни инициативи в свободното си време, или да не желае да обсъжда този въпрос. Моля, не забравяйте, че колегите ви може да изпитват противоречиви чувства и се отнасяйте с уважение един към друг”, напомня Чикони.

Подобно решение са взели и компаниите „Дисни”, Нетфликс, „Парамаунт”, „Уорнър брос”, „Дискавъри”, „Сони” и други медийни компании, които заявиха, че поддържат своите жени служители и са готови да изплатят при необходимост транспортните им разходи до щати, където абортите са разрешени.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС