POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гумени куршуми, кръв и забранени избори в Каталуния (снимки)

Спечелихме си правото на независимост, казва лидерът на областта. Но не и според Мадрид

Националната полиция срещу активисти в подкрепа на независимостта. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Гумени куршуми, кръв и забранени избори в Каталуния (снимки)

Националната полиция срещу активисти в подкрепа на независимостта. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Каталуния си спечели правото да е държава, каза лидерът на автономната испанска област Карлес Пучдемон след референдума в неделя, очернен от кръв и стотици пострадали. По думите на Пучдемон вратата за едностранна декларация за независимост e отворена, пише Би Би Си. Според властите в Каталуния 90% от гласувалите са подкрепили независимостта. Избирателната активност е била 42,3%.

Конституционният съд обаче бе забранил вота и стотици хора пострадаха, след като националната полиция и т.нар. Гражданска гвардия (военна структура с полицейски отговорности), командировани от цялата страна към Каталуния, използваха сила, включително палки и гумени куршуми, за да спрат изборите.

Изземвани бяха бюлетини, книжа и изборни урни от секциите. Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че каталунците са подведени да участват в незаконен вот.

Каталунец в сблъсък с униформен

Официалните данни на местните власти сочат, че са гласували 2,2 милиона души от общо 5,3 милиона регистрирани гласоподаватели. Говорител на регионалния парламент заяви, че повече от 750 хиляди гласа не са преброени, защото съответните секции са били затворени, а урните конфискувани.

„С този ден на надежда и страдание гражданите на Каталуния спечелиха правото на независима държава под формата на република – каза Пучдемон в телевизионно обръщение. – В следващите дни ще изпратим резултатите от днешния вот към каталунския парламент, където лежи суверенитетът на народа ни, така че да се действа според Закона за референдумите.“

Той добави, че Европейският съюз „вече не може да гледа в другата посока“.

Колко сурово бе насилието?

Каталунската власт посочва, че повече от 800 души са пострадали в сблъсъци из целия регион. В този брой попадат и хора със сравнително дребни оплаквания, като пристъпи на тревожност.

Отделно, вътрешното министерство на Испания съобщава за 12 ранени полицаи и за трима арестувани. Затворените избирателни секции са били 92. Правителството на Каталуния оспорва това и твърди, че броят е значително по-висок – 319.

Специализираното полицейско звено за противодействие на безредиците в Жирона е нахлуло със сила в изборната секция, където е трябвало да гласува Пучдемон, и е извело хората принудително. В крайна сметка той е подал вота си другаде.

Конституционният съд бе забранил вота и стотици хора пострадаха.

Полицията и Гражданската гвардия са използвали гумени куршуми срещу поддръжници на независимостта. На видеозаписи, заснети от очевидци, се вижда как полицаи бият с палки пожарникари (на подчинение на каталунската власт), които се опитват да предпазят цивилни в Жирона.

Каталуния, богат район с население около 7,5 милиона души в североизточна Испания, има собствени език и култура, както и сравнително широка автономия, но не е призната като отделна държава и се съобразява с Конституцията на Испания.

Предлагаме ви галерия от случилото се в Каталуния в неделя. 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg