Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Гурме вечеря с химични елементи на „Софийски фестивал на науката”

Сред темите на фестивала: сладолед от грах, български динозаври и важността на ваксините. Пълна програма

Демонстрационна кулинария с епруветки, стъкленици с течен азот, захарни геоди и кулинарни изкушения, гарнирани с въпроси за Земята, Космоса, химията и геодезията предлагат учени от МГУ „Св. Иван Рилски“ на 11 май. Събитието ще бъде с вход свободен. Снимка: Anheuser Busch - Гурме вечеря с химични елементи на „Софийски фестивал на науката”

Демонстрационна кулинария с епруветки, стъкленици с течен азот, захарни геоди и кулинарни изкушения, гарнирани с въпроси за Земята, Космоса, химията и геодезията предлагат учени от МГУ „Св. Иван Рилски“ на 11 май. Събитието ще бъде с вход свободен. Снимка: Anheuser Busch

„Принцесата и граховото зърно” е любима приказка на цели поколения, но идва време, в което принцесите порастват и трябва да допринесат за кралството си – какво ще ядат поданиците им, ще има ли достатъчно храна за всички навсякъде? Отговор на тези сложни въпроси търси инж. Ивайла Сопотенска от Университета по хранителни технологии в реалния свят. Тя ще покаже нов прочит на класическата приказка, в който принцесата е учен, а граховото зърно – сладолед, на 11 май в рамките на „Софийски фестивал на науката”. Тя ще обясни как се добиват растителни протеини, защо са ценни и как могат да надскочат обикновената си роля в ориз и яхния и да се превърнат дори в десерт.

„Принцесата“ инж. Ивайла Сопотенска

Четири дни иновации в науката, работилници, лекции и прожекции на научни филми очакват столичани и гостите на столицата на деветия „Софийски фестивал на науката”, организиран от Британския съвет от 9 до 12 май 2019 г. Мястото отново е „София тех парк”, а събитията са както с билети (по 5 лв. за събитие), така и с вход свободен. Нововъведение е зоната „Направи си сам”, която кани малки и големи да впрегнат въображението си и да построят сами състезателна кола, Менделеева таблица, хранилка за птици, да наблюдават изстрелване на прототип на ракета и да се запознаят отблизо с робот, построен от лего части.

В първия ден на фестивала от 14,30 ч. физикът Виктор Данчев, физик в „ЕндуроСат“ и координатор на образователна програма „Космически предизвикателства“, ще се опита да си представи мащабите на Космоса и да измери растоянието между звездите. Гост на форума ще бъде Хавиер Качо, полярен учен, писател и участник в шест научни експедиции до Ледения континент, който ще разкаже за личните си преживявания на Южния полюс и пътешествието си през Северния ледовит океан и Гренландия. А в 19 ч. Наско Стаменов и Борис Яначков ще разбият стереотипа, че науката е скучна с научното си стендъп комедийно шоу. Час и половина по-късно Марк Грифитс, професор по поведенческо пристрастяване в Университета Нотингам Трент, Великобритания, ще обяснява психологията на пристрастяването с пример, особено актуален за българското общество – хазартните игри.

Знаем, че Космосът е голям, но колко голям е всъщност? Физикът Виктор Данчев ще ни помогне да си го представим на 9 май. Снимка: Greg Rakozy

В месеца, в който светът видя първата снимка на черна дупка, проф. Карол Мъндел ще се качи на сцената на следващия ден от 19 ч., за да представи значението на тези небесни обекти за еволюцията на Галактиката, ще говори и за загиването на масивните звезди и как съвременните роботизирани технологии дават нови възможности за изследването на Вселената. Мъндел е носител на награда за жени в технологиите. Същата вечер на фестивала ще гостува и Иън Джаксън, консервационен директор на WWF България, за да отговори на въпроса какво е общото между слоновата кост и хероина и да разкаже за черния пазар с екзотични животни.

Фантастико

Рог от носорог, плочки от панголин, тигрова опашка – това са части от диви животни, които се търгуват на черния пазар. За техния трафик ще разкаже Иън Джаксън от WWF България на 10 май. Снимка: Robert Mburu

Съботата е посветена на личните преживявания с науката с построяването на хуманоидна машина – от 10 до 16 ч. млади програмисти ще конструират роботизирани модели на човешка ръка от картон и сламки, която оживява с помощта на „Arduino“. Създаденият от тях роботизиран модел ще им позволи да провеждат проучвания и експерименти, а резултатите ще се визуализират в Microsoft Excel. За „Възход и падение на динозаврите” ще разказва д-р Стийв Брусате от 13 ч., един от водещите палеонтолози в света и „ловец на динозаври”. С помощта на вкаменелости той проследява развитието на динозаврите от Триаския период през мезозойската ера до катастрофалните дни на Кредата.

Храната за ума ще е на пиедестал през тези четири дни на фестивала, но организаторите не са забравили и за обикновената, по-прозаична храна – от 15,30 ч. доц. д-р Аспарух Камбуров от „Мастършеф 2018” и гл. ас. д-р Господинка Гичева ще задават въпроси на публиката и правилно отговорилите ще могат да опитат от експерименталните ястия на учените с епруветки, стъкленици с течен азот, захарни геоди и кулинарни изкушения. Вечерята започва от 20,30 ч., когато химикът проф. Марк Лорч и биологът Фил Бел-Янг ще поднесат ястия, посипани с химични елементи. Посетителите ще отбелязват в бинго карти елементите, които могат да познаят.

В последния ден на фестивала посетителите ще строят лего робот от 10 ч., а от 12 ч. гл. ас. д-р Латинка Христова, Ралица Коньовска и Владимир Николов от Националния природонаучен музей при БАН ще разкажат за българските динозаври, открити в ново находище на къснокредни динозаври в Западното Средногорие. Учени от Националния център по заразни и паразитни болести ще обърнат внимание на нашумял проблем у нас и по света от 17 ч. в лекцията „За ваксините и хората”.

Пълната програма на фестивала

Вижте още: ДИНОЗАВРИ ДЖУДЖЕТА ОТКРИТИ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах