СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гурме вечеря с химични елементи на „Софийски фестивал на науката”

Сред темите на фестивала: сладолед от грах, български динозаври и важността на ваксините. Пълна програма

Демонстрационна кулинария с епруветки, стъкленици с течен азот, захарни геоди и кулинарни изкушения, гарнирани с въпроси за Земята, Космоса, химията и геодезията предлагат учени от МГУ „Св. Иван Рилски“ на 11 май. Събитието ще бъде с вход свободен. Снимка: Anheuser Busch - Гурме вечеря с химични елементи на „Софийски фестивал на науката”

Демонстрационна кулинария с епруветки, стъкленици с течен азот, захарни геоди и кулинарни изкушения, гарнирани с въпроси за Земята, Космоса, химията и геодезията предлагат учени от МГУ „Св. Иван Рилски“ на 11 май. Събитието ще бъде с вход свободен. Снимка: Anheuser Busch

„Принцесата и граховото зърно” е любима приказка на цели поколения, но идва време, в което принцесите порастват и трябва да допринесат за кралството си – какво ще ядат поданиците им, ще има ли достатъчно храна за всички навсякъде? Отговор на тези сложни въпроси търси инж. Ивайла Сопотенска от Университета по хранителни технологии в реалния свят. Тя ще покаже нов прочит на класическата приказка, в който принцесата е учен, а граховото зърно – сладолед, на 11 май в рамките на „Софийски фестивал на науката”. Тя ще обясни как се добиват растителни протеини, защо са ценни и как могат да надскочат обикновената си роля в ориз и яхния и да се превърнат дори в десерт.

„Принцесата“ инж. Ивайла Сопотенска

Четири дни иновации в науката, работилници, лекции и прожекции на научни филми очакват столичани и гостите на столицата на деветия „Софийски фестивал на науката”, организиран от Британския съвет от 9 до 12 май 2019 г. Мястото отново е „София тех парк”, а събитията са както с билети (по 5 лв. за събитие), така и с вход свободен. Нововъведение е зоната „Направи си сам”, която кани малки и големи да впрегнат въображението си и да построят сами състезателна кола, Менделеева таблица, хранилка за птици, да наблюдават изстрелване на прототип на ракета и да се запознаят отблизо с робот, построен от лего части.

В първия ден на фестивала от 14,30 ч. физикът Виктор Данчев, физик в „ЕндуроСат“ и координатор на образователна програма „Космически предизвикателства“, ще се опита да си представи мащабите на Космоса и да измери растоянието между звездите. Гост на форума ще бъде Хавиер Качо, полярен учен, писател и участник в шест научни експедиции до Ледения континент, който ще разкаже за личните си преживявания на Южния полюс и пътешествието си през Северния ледовит океан и Гренландия. А в 19 ч. Наско Стаменов и Борис Яначков ще разбият стереотипа, че науката е скучна с научното си стендъп комедийно шоу. Час и половина по-късно Марк Грифитс, професор по поведенческо пристрастяване в Университета Нотингам Трент, Великобритания, ще обяснява психологията на пристрастяването с пример, особено актуален за българското общество – хазартните игри.

Знаем, че Космосът е голям, но колко голям е всъщност? Физикът Виктор Данчев ще ни помогне да си го представим на 9 май. Снимка: Greg Rakozy

В месеца, в който светът видя първата снимка на черна дупка, проф. Карол Мъндел ще се качи на сцената на следващия ден от 19 ч., за да представи значението на тези небесни обекти за еволюцията на Галактиката, ще говори и за загиването на масивните звезди и как съвременните роботизирани технологии дават нови възможности за изследването на Вселената. Мъндел е носител на награда за жени в технологиите. Същата вечер на фестивала ще гостува и Иън Джаксън, консервационен директор на WWF България, за да отговори на въпроса какво е общото между слоновата кост и хероина и да разкаже за черния пазар с екзотични животни.

Рог от носорог, плочки от панголин, тигрова опашка – това са части от диви животни, които се търгуват на черния пазар. За техния трафик ще разкаже Иън Джаксън от WWF България на 10 май. Снимка: Robert Mburu

Съботата е посветена на личните преживявания с науката с построяването на хуманоидна машина – от 10 до 16 ч. млади програмисти ще конструират роботизирани модели на човешка ръка от картон и сламки, която оживява с помощта на „Arduino“. Създаденият от тях роботизиран модел ще им позволи да провеждат проучвания и експерименти, а резултатите ще се визуализират в Microsoft Excel. За „Възход и падение на динозаврите” ще разказва д-р Стийв Брусате от 13 ч., един от водещите палеонтолози в света и „ловец на динозаври”. С помощта на вкаменелости той проследява развитието на динозаврите от Триаския период през мезозойската ера до катастрофалните дни на Кредата.

Храната за ума ще е на пиедестал през тези четири дни на фестивала, но организаторите не са забравили и за обикновената, по-прозаична храна – от 15,30 ч. доц. д-р Аспарух Камбуров от „Мастършеф 2018” и гл. ас. д-р Господинка Гичева ще задават въпроси на публиката и правилно отговорилите ще могат да опитат от експерименталните ястия на учените с епруветки, стъкленици с течен азот, захарни геоди и кулинарни изкушения. Вечерята започва от 20,30 ч., когато химикът проф. Марк Лорч и биологът Фил Бел-Янг ще поднесат ястия, посипани с химични елементи. Посетителите ще отбелязват в бинго карти елементите, които могат да познаят.

В последния ден на фестивала посетителите ще строят лего робот от 10 ч., а от 12 ч. гл. ас. д-р Латинка Христова, Ралица Коньовска и Владимир Николов от Националния природонаучен музей при БАН ще разкажат за българските динозаври, открити в ново находище на къснокредни динозаври в Западното Средногорие. Учени от Националния център по заразни и паразитни болести ще обърнат внимание на нашумял проблем у нас и по света от 17 ч. в лекцията „За ваксините и хората”.

Пълната програма на фестивала

Вижте още: ДИНОЗАВРИ ДЖУДЖЕТА ОТКРИТИ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg