POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Густав Малер, изпълнен така, че да настръхнеш

„Кварто квартет“ с ласкави отзиви за четирите летни концерта в Дания

Музикантите от „Кварто квартет“ изнесоха четири концерта в Дания. - Густав Малер, изпълнен така, че да настръхнеш

Музикантите от „Кварто квартет“ изнесоха четири концерта в Дания.

„Настръхнах“, пише критикът Ото Прецеман за последния, четвърти концерт на българите от „Кварто квартет“ в Дания. След три участия в различни градове на страната, четиримата изнесоха камерен концерт и на фестивала във Вендессел, който стана причина авторитетното местно издание Nordjyske да му посвети самостоятелна рецензия.

Музикантите на „Кварто квартет“: Иван Пенчев (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело) и Христо Казаков (пиано) отлетяха за Дания, след като свириха и пред българска публика – на открито в Двореца „Врана“. В скандинавската страна квартетът имаше четири концерта в различни градове, като представиха програма с музиката на Щраус, Малер и Шуман.

Според Прецеман, „Кварто квартет“ безусловно са покорили сцената на фестивала с концерта си на 19 юни.

„Квартетът ни поведе в един от най-важните периоди в европейската музикална история, където модерността се отделя от формата и тона на традицията – пише критикът. – Те започнаха с чистокръвен романтизъм от Шуман, където цикълът от четири части, посветен на съпругата му Клара, ни доближи до живота на композитора. Най-голямото преживяване на вечерта бе втората творба в концерта, създадена от 16-годишния Густав Малер, може би единственото му произведение за камерна музика. Чудесно и завладяващо беше да се следи как викът на болката, представени от цигулката, ни изпраща в света на болезнено мрачната красота на Малер. Настръхнах. За финал квартетът ни предложи прекрасен „Щендхен“ на Щраус и ни изпрати към вкъщи много по-богати.“

Новия сезон „Кварто квартет“ ще започнат в България, но с необичайно събитие. На сцената на зала „България“ през октомври, в рамките на проекта „Британия“, те ще застанат редом до съставите на „Софийски солисти“ и Софийската филхармония.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС