Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Гвардейският оркестър с концерт за празниците в София

С вход свободен - поне за 450 души

Наред с церемониалните си функции, оркестърът развива активна концертна дейност.  - Гвардейският оркестър с концерт за празниците в София

Наред с церемониалните си функции, оркестърът развива активна концертна дейност.

Гвардейският представителен духов оркестър ще изнесе концерт с вход свободен в Борисовата градина в столицата. Музикалната формация към Националната гвардейска част ще излезе пред публиката на Парк-театър „Борисова градина“ на 4 декември. Започва в 12 ч.

Концертът няма да е на открито – сцената, която цял сезон бе разположена под звездите, ще бъде реорганизирана и ще се отоплява през зимните месеци. Салонът разполага с 450 места.

Гвардейският духов оркестър изпълнява българска народна музика, военни маршове, класика, естрада, джаз. Това е първият военен духов оркестър в България, създаден през 1879 г. От 1892 г. оркестърът преминава към Лейбгвардейския ескадрон. Това е и първият професионален симфоничен оркестър – нещо съвършено ново за страната в онзи момент. Наред с церемониалните функции, оркестърът развива активна концертна дейност, има и редица участия на международни фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Унгария, Израел и Русия.

С годините от този оркестър израстват и се развиват едни от най-видните наши композитори и диригенти – Филип Кутев, Емануил Манолов, Атанас Иванов, Дико Илиев, Никола Цонев, Жеко Димов, Никола Казасов, Цветан Цветков, Стоян Стоянов.

На 1 февруари 1951 г. по решение на българското правителство е създаден Представителен духов оркестър на Министерство на народната отбрана. С Постановление на Министерския съвет от 2001 г. той влиза в състава на Националната гвардейска част.

Програмата на Парк-театър „Борисова градина“ се осъществява с подкрепата на Столична община.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах