Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Х фактор“: Мистерията на небългарските гласове

За пръв път българската публика не избра нашенчето, а най-талантливото гостенче - Християна Лоизу от Кипър

Християна Лоизу покори всички обстоятелства с изключителния си талант. - „Х фактор“: Мистерията на небългарските гласове

Християна Лоизу покори всички обстоятелства с изключителния си талант.

Българинът май започна да става европеец. Не е за вярване, но той за първи път не предпочете българчето, откърмено от майка юнашка, а чужденче. Избра не нашенчето, а най-талантливото гостенче. Християна Лоизу като по чудо грабна победата в музикалното риалити „Х фактор“ – защото по нашите земи си е чудо най-добрият да получи лаврите, овациите и парите (50 хил. лв.).

Християна е от Кипър, дошла да учи оперно пеене в София и останала. Петнайсетгодишният Кристиян Костов, втори на финала, е от смесен брак – баща му е наш сънародник, а майка му – от Казахстан, живеят в Москва. Бронзът остана за 100%-ово българче – Дарина Йотова. Обичайната публика, която гласува, е от тийнейджъри, основно момичета – затова триумфът на певицата от Кипър е необясним. По тази логика Кристиян би трябвало да спечели – момче е и е на възрастта на масата гласуващи девойки. Руснаците у нас също вероятно са го припознали като своя победител. И Дарина имаше шанс – ефектно момиче с излъчването на Жана Бергендорф, в което много ученички биха видели себе си или звездата, в която мечтаят да се превърнат.

Гласуването на нашия „Х фактор“ бе обратното на гласуването на „Евровизия“ – тук спечели най-добрият, а не онзи с най-добрите геополитически карти. Необичайно бе отсъствието на патриотичния вот, довел във властта през годините хора с ментални, социални и финансови проблеми. Не проработи и спирачката „шоубизнесът не е справедлив“. Християна покори всички обстоятелства с изключителния си талант. Разбира се – образованието й в Националната музикална академия я постави много класи над конкуренцията. Но тъкмо това е най-ценният момент от нейната победа – Християна показа какво може да стори с дарбата усиленият труд и професионалната школовка (при това тя има опит в оперното пеене, а повечето оперни певци надали могат да пеят като нея). Тя представляваше впечатляващ пример за хилядите подрастващи пред телевизионния екран, които от съвсем малки научават циничната мъдрост на съвременното ни общество, че трудът и талантът не са определящи за успеха. Ето за тази победа „Х фактор“ си струваше – тя може би задраска в ума на тийнейджърите преките пътища към големите завоевания.

Това действително е най-позитивното шоу в българския ефир. Но да не забравяме, че едно риалити като „Х фактор“ не може (а и не се наема) да надскочи себе си – освен ярък старт на музикалната сцена, да осигури и подобаваща кариера на своите супернови. Това няма как да стане без телевизионен ефир.

Християна тръгва по път, който знаем къде стига. Видяхме го нееднократно на самия финал на шоуто. Отговорът за нейното бъдеще се изправи близо до нея – това бе Наско, вокалистът на Б.Т.Р. Двамата изпълниха Time to Say Goodbye – вълнуващ дует на оперните певци Андреа Бочели и Сара Брайтман. Песента е в състояние да подхлъзне много певци, тъй като е изключително силна, но за да я изпълниш се иска майсторство и голям глас. Въоръжени с целия си вокален арсенал, двамата изпяха „време е да кажем „сбогом“ с трезво спокойствие. Християна явно е наясно, че отива натам, където Наско от години тъпче на едно и също място. Изключително надарен изпълнител, който се бори за вниманието на публиката, а тя все по-рядко намира причина да напусне оръфания топъл диван пред телевизора вкъщи, за да чуе как звучи на живо този фантастичен глас. Битка, която не е само на Б.Т.Р., а на всички музиканти по света – те не са в състояние да преборят пиратството, затова единственият им начин да прибират парите от труда си са концертите на живо.

Доказателство за ужаса от триумфа в това шоу, от невъзможността да се задържиш на повърхността след това, дадоха и други трима победители в „Х фактор“, поканени да изпълнят We Are the Champions. „Ние сме шампионите“, изпяха горчиво Рафи Богосян, Жана Бергендорф и… Славин Славчев. Кой, кой…, попитахме на глас, когато обявиха името му. Победата му в третия сезон на това риалити не беше чак толкова отдавна – месец февруари миналата година, но вече не помним това име. Рафи се бори за мястото си на сцената от 2011-а – минава от шоу в шоу, от интервю в интервю – и все още не може да каже, че се е задържал в съзнанието на публиката. Жана Бергендорф също ни омагьоса през 2013-а, но продължава да влиза в разговорите от ежедневието ни основно с провалите в личния си живот. Тримата – наредени като аптекарски шишета – са като резултати от експеримент, от който засега виждаме само страничните действия. Липсва основната причина за присъствието им на сцената – музиката. Нямат хитове, които да запее цяла България, а славата да им печели хляба и да им даде основание да не търсят препитание в друга професия.

Продуцентът Саня Армутлиева до голяма степен има вина за това. Тя стои на входа и на изхода на „Х фактор“. И най-вероятно ще прибере не само Християна, а и останалите пилци от този финал. За съжаление „Вирджиния рекърдс“ така и не стана инкубатор за звезди. Въпросът кой кого ще храни след този финал ни е известен. Това предаване сме го гледали.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах