Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Хайку обител на доброто

На български излиза подбор от стихове на поета на красотата Йоса Бусон (откъс)

„Само Фуджи / се издига / над зелените листа.“ - Хайку обител на доброто

„Само Фуджи / се издига / над зелените листа.“

Изкуство, което е обител на доброто, красотата и душевната хармония. Това е поезията на Йоса Бусон, един от класиците на хайку поезията. За разлика от Башьо например, аскет, който живее с идея за месианство и следва кредото „постигни възвишеното, върни се към обикновеното“, Бусон в цялото си творчество се стреми да бяга от обикновеното, вулгарното.

buson_coverМного специалисти по японска литература отбелязват брилянтната поетична техника на Бусон, а в учебниците често го наричат би но хайджин „поетът на красотата“. У нас стиховете му са в превод на Братислав Иванов, а корицата е дело на Марио Йорданов.

Бусон (1716-1783) е роден в селището Кема, недалеч от Киото, и истинската му фамилия е Танигучи. Едва в зряла възраст той я променя на Йоса, а през 1744 г. приема литературния псевдоним Бусон. Рано остава сирак и на двайсетгодишна възраст заминава за Едо (днешно Токио), за да изучава поетично изкуство при Хаяно Хаджин (1676–1742), последовател на Башьо. По неизвестни за нас причини Бусон повече не се завръща в родното си село, но му посвещава едни от най-хубавите си стихове, наречени по-късно стихове за изгубения дом.

След смъртта на Хаджин през 1742 г. Бусон в продължение на около десет години живее на различни места в Североизточен Хоншю, като периодично се връща и в Едо.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

През 1757 г. Бусон се установява за постоянно в Киото, жени се и променя фамилията си от Танигучи на Йоса. През 1766 г. заедно с Тан Тайги (1709–1771) и Куроянаги Шьоха (1727–1771) Бусон създава школа за хокку поезия под названието Санкашя а през 1770-а оглавява школата Яхантей, като по този начин наследява своя учител Хаджин.

След като през 1771 г. Тайги и Шьоха умират, Бусон привлича нови талантливи ученици, сред които особено се откроява Такаи Кито (1741–1789).

Предлагаме ви откъс от „100 хайку“ на Йоса Бусон (ИК „Изток-Запад“).

Кратка лятна нощ –

капчици роса

по гърба на гъсеницата.

***

Няколко птици,

в далечината – вода.

Звън на цикади.

***

Страх цари

в лятната гора –

не потрепва нито лист.

***

Песен

без деца и родители –

кукувица.

***

Път през дефилето –

колко е дребен човекът

сред зелените листа.

***

Само Фуджи

се издига

над зелените листа.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах