VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хайтовите Родопи изчезват, боровете са изсечени, стърчат хотели

Това твърди дъщерята на големия писател Елена в навечерието на 95-ата му годишнина

Николай Хайтов (1919-2002) - Хайтовите Родопи изчезват, боровете са изсечени, стърчат хотели

Николай Хайтов (1919-2002)

„Хайтовите Родопи почти не съществуват – изсичат се гори, постояват се ненужно луксозни хотели, когато най-добрият лукс е самата гъста гора, която ни дарява с чист въздух – най-ценното за здравето“. Това са думи на дъщерята на Николай Хайтов – Елена, изречени в навечерието на неговия 95-и рожден ден, който е на 15 септември. В интервю за Мила Вачева в „24 часа“ наследничката на големия писател, напуснал ни преди 12 години, разказва за Хайтовия оптимизъм и гняв.

Според Елена Хайтова баща й си отива „поразен от невидим куршум“: „Не винаги директно изстреляният куршум е най-поразяващ и най-страшен. В живота на Хайтов куршумът има преносен смисъл…“ Дъщерята казва, че на писателя не му е било леко да преглътне удара в „Работническо дело“, нанесен му със статията „Вредителствата на един специалист“, трудно преживял и друга „бомба“ след идването на демокрацията – мълвата, че е откраднал ръкописите на Яна Язова и ги публикувал под свое име.

„Баща ми, замесен от здраво родопско тесто, издържаше до някое време такива „бомби“, – продължава Елена. – Уж си беше приготвил тактика – да не допуска притеснението да влиза по-дълбоко от ревера му… Прие и други упреци по време на битките му за гроба на Васил Левски. Но когато разбра в един момент в какво положение се намира България, че тя пропада, ето този беше невидимият куршум, който „проби ревера му“ и го улучи точно в целта. Сърцето. И му докара най-тежката болест. Така той, като своя герой Петко войвода, търсейки една заровена истина, за да закърпи нейния кожух, не можа да закърпи своето здраве. Войводите, големите хора, са обречени на това“.

Елена Хайтова разкрива Десетте заповеди от неговата си писателска библия. „Заповедите бяха отправени към него самия, но важат и за всички пишещи братя. Една от тези заповеди, осмата поред, гласи: „Можеш невинаги да бъдеш храбър – храбростта не всекиму е дадена, но винаги бъди искрен“. А това означава, че когато застанеш пред читателите, трябва да кажеш цялата истина, все едно си на изповед пред тях.“

Около годишнината на Николай Хайтов ще текат серия от събития, организирани от Фондация „Памет“, обявени в петък от сина на писателя Здравец Хайтов. Художествената академия и Националната галерия провеждат конкурс за оформление на корица на „Диви разкази“, който ще тече до 24 май. В столичната галерия „Средец“ ще бъде открита изложба „Светът на Николай Хайтов“ с фотографии и илюстрации на „Диви разкази“. Друга експозиция със снимки ще бъде открита в Смолян – с героите на писателя и карикатурите на Борис Димовски (бел. ред. – двамата са съселяни в Яврово), по-късно изложбата ще гостува в Димитровград и в столичния Клуб на архитектите. Открива се и Седмица на „Николай Хайтов“ в българското кино (12-18 септември) в столичното кино „Одеон“, по-късно подобна Седмица ще има и в Асеновград. Предстои и премиера на книгата „Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90