Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Хакнаха сайта на Банкси и продадоха фалшива негова картина

Измаменият колекционер получил парите си обратно почти веднага

Произведението, представено за автентичен Банкси - Хакнаха сайта на Банкси и продадоха фалшива негова картина

Произведението, представено за автентичен Банкси

Британски колекционер плати 336 хил. долара на онлайн хакер за NFT произведение, представено като оригинал на Банкси. Продажбата е станала през официалния сайт на графити артиста, но по-късно се оказва, че страницата най-вероятно е била хакната – негов говорител отрече артистът да има нещо общо с аукциона, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Търгът от 31 август приключил бързо, когато анонимен колекционер предлага 90% по-висока от тази на конкурентите си цена за покупката. Но след трансфера на парите екипът на Банкси заяви, че „нито един NFT аукцион на Банкси не е свързан с него под никаква форма и предлог“. Нашумелите напоследък незаменяеми токени, или жетони, позволяват създаването на дигитален сертификат за собственост, който удостоверява, че едно произведение може да бъде купувано и продавано онлайн. Понякога токените не представляват оригинала на творбата, нито с тях новият собственик получава авторските права върху произведенията, разяснява Би Би Си.

Колекционерът, който вече е получил парите си обратно, обяснява пред британското издание, че смятал, че купува първото NFT произведение на прочутия графити артист. Мъжът е на около 30 години и е пожелал да остане анонимен. В онлайн пространството се подвизава с псевдонима Pranksy (prank на англ. означава шега, майтап). Казва, че според него сайтът на Банкси е бил обект на хакерска атака. Вечерта на 31 август хакерът възстановил сумата за фалшивото произведение с изключение на 6,8 хил. долара – таксата за превода.

„Връщането на сумата беше напълно неочаквано, мисля, че към тази стъпка го е подтикнало широкото медийно отразяване на случая и фактът, че открих профила му в Туитър и го последвах – разказва Пранкси. – Чувствам се голям късметлия, много други хора в подобна ситуация не биха се радвали на същия развой.“

Той разбрал за онлайн търга от потребител на социалната мрежа „Дискорд“, който му изпратил линк като съобщение. Връзката водела към нова страница на сайта на Банкси, озаглавена NFT. На нея се продавало произведението „Great Redistribution of the Climate Change Disaster“ (Голямото разпределение на климатичното бедствие) – пикселизирано изображение на човек с шапка, който пуши цигара пред комините на фабрика в далечината. Пранкси признава, че се почувствал окуражен да наддава от факта, че продажбата се извършвала на официалния сайт на графити артиста.

От екипа на Банкси не са дали обяснение как и защо сайтът е бил хакнат.

„Артистът Банкси не е създавал никакви NFT произведения“, казват лаконично представителите му.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах