Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Халед Хосейни с „Молитва към морето“

Новата му книга е история с картинки за малкото сирийско дете, удавило се в Средиземно море

Илюстрациите в новата книга на Халед Хосейни са на британския художник Дан Уилямс. - Халед Хосейни с „Молитва към морето“

Илюстрациите в новата книга на Халед Хосейни са на британския художник Дан Уилямс.

Айлан Кюрди е име, което дълго време обикаля световната преса. Тригодишното сирийско дете, което през септември 2015 г. беше намерено мъртво на средиземноморския бряг, предизвика острото разделение на политическите мнения за бежанската вълна от Сирия. Родителите му опитвали да стигнат до Канада, но Алан, брат му и майка им намират смъртта си във водата.

„Молитва към морето“ (изд. „Обсидиан“), новата книга на Халед Хосейни, напомня този случай три години по-късно, когато броят на изхвърлените от водата тела на бежанци продължава да расте. Историята е пренаписана, за да изглежда по-красива и да е подходяща както за възрастни, така и за деца, обяснява авторът.

Сюжетът ни представя баща и син на плаж, огрян от Луната, чакащи изгрева и пристигането на една лодка, която да ги отведе до спасителен бряг. Бащата разказва на момченцето за дългите лета на детството си, за каменната къща на дядо му в Сирия, за маслиновите дръвчета и ливадите, осеяни с диви цветя. Спомня си оживения град Хомс от дните, преди да завалят бомби от небето и войната да принуди хората да бягат. Когато утрото настъпи, те ще тръгнат на път през морето в търсене на нов дом.

Книгата е илюстрирана от британския художник Дан Уилямс, чиито творби са се появявали на страниците на „Нешънъл джиографик“, „Ролинг Стоун“, „Уолстрийт джърнъл“ и други периодични издания.

Хосейни е познат с вълнуващите си, красиво разказани истории – неговият „ловец на хвърчила“ три години подред не слиза от класацията на „Ню Йорк Таймс“. „Хиляда сияйни слънца“ – за нещастната съдба на Мариам и Лайла, също се радва на голям успех.

Новата му книга „Молитва към морето“ е обвързана с кауза: част от приходите от продажбите ще бъдат дарени за облекчаване на тежката участ на бежанците по цял свят. От 2006 г. писателят е посланик на добра воля към Агенцията на ООН за бежанците.

„Молитва към морето“ вече е издадена в 35 страни, за което Хосейни благодари на читателите с писмо:

„Скъпи читатели,

Дълбоко съм трогнат от ентусиазма и подкрепата ви за „Молитва към морето“. Тази книга означава толкова много за мен и с нетърпение очаквам да я споделя с всички вас.

Все пак искам да уточня, че това не е роман, а книга с около 50 красиво илюстровани страници, дело на големия британски художник Дан Уилямс.

Вашата щедра подкрепа за нея е не само много ценна от мен, но е и важна, защото моите приходи от продажбите ще бъдат дарени на Агенцията на ООН за бежанците и Фондация „Халед Хосейни“ в помощ на хората, страдащи от войни и насилие.

Халед“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg