Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хали Бери се отказа от трансджендър роля след критики в социалните мрежи

Такива образи трябва да се дават само на транс актьори, твърдят активисти

Хали Бери на премиерата на „Джон Уик 3“ в Лос Анджелис през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Хали Бери се отказа от трансджендър роля след критики в социалните мрежи

Хали Бери на премиерата на „Джон Уик 3“ в Лос Анджелис през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хали Бери отклони поканата да играе трансджендър персонаж в предстоящ неназован филмов проект, след като ѝ се стовари недоволството на мнозина нейни последователи в социалните мрежи.

Всичко започва с интервю в Инстаграм, където актрисата споделя, че вероятно следваща ѝ роля ще бъде на трансджендър човек.

Филмът е за жена, която е транс персонаж, тоест жена, която се е превърнала в мъж – казва Бери. – Тя е главната героиня в проект, който харесвам и може би ще я играя.

Новината бе посрещната с вълна от недоволство в социалните мрежи, най-вече заради проблема на Холивуд, че цисджендър (човек, чиято полова идентичност отговаря на биологичния му пол) хора играят трансджендър персонажи и по този начин отнемат на транс хората възможността да разкажат своята история.

Ден след интервюто си Бари се извини и сподели, че ролята не е подходяща за нея.

„Като цисджендър жена вече разбирам защо не бива да обмислям ролята на трансжендър мъж и това, че трансджендър обществото безспорно трябва да има възможността да разкаже историите си –  написа актрисата в Туитър. – Благодарна съм за насоките и критичните забележки от последните дни и ще продължа да слушам и да се уча от грешката си. Давам обет, че ще бъда съюзник в тази битка и ще използвам гласа си да промотирам по-добро представяне на тези хора пред екраните, както зад, така и пред камерата.“

Решението на Бери бе посрещнато радушно от организацията, която защитава правата на ЛГБТ общността.

„Радваме се, че Хали Бери се вслуша в основанията на трансджендър хората и се поучи от тях. Други хора с власт трябва да направят същото“, написаха от асоциацията в Туитър.

Цисджендър актьори и преди са играли транс роли, последно Еди Редмейн се въплъти в жена в „Момичето от Дания“, а Джаред Лето игра транс жена в „Клубът на купувачите от Далас“. Според активисти обаче тези роли трябва да отиват при транс актьори, защото в противен случай се създават опасни стереотипи.

Преди две години Скарлет Йохансон се отказа от ролята на трансджендър мъж във филма „Rub & Tug“ след критики, подобни на тези срещу Бери.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg