Хали Бери се отказа от трансджендър роля след критики в социалните мрежи

Такива образи трябва да се дават само на транс актьори, твърдят активисти

Хали Бери на премиерата на „Джон Уик 3“ в Лос Анджелис през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Хали Бери се отказа от трансджендър роля след критики в социалните мрежи

Хали Бери на премиерата на „Джон Уик 3“ в Лос Анджелис през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хали Бери отклони поканата да играе трансджендър персонаж в предстоящ неназован филмов проект, след като ѝ се стовари недоволството на мнозина нейни последователи в социалните мрежи.

Всичко започва с интервю в Инстаграм, където актрисата споделя, че вероятно следваща ѝ роля ще бъде на трансджендър човек.

Филмът е за жена, която е транс персонаж, тоест жена, която се е превърнала в мъж – казва Бери. – Тя е главната героиня в проект, който харесвам и може би ще я играя.

Новината бе посрещната с вълна от недоволство в социалните мрежи, най-вече заради проблема на Холивуд, че цисджендър (човек, чиято полова идентичност отговаря на биологичния му пол) хора играят трансджендър персонажи и по този начин отнемат на транс хората възможността да разкажат своята история.

Америка за България

Ден след интервюто си Бари се извини и сподели, че ролята не е подходяща за нея.

„Като цисджендър жена вече разбирам защо не бива да обмислям ролята на трансжендър мъж и това, че трансджендър обществото безспорно трябва да има възможността да разкаже историите си –  написа актрисата в Туитър. – Благодарна съм за насоките и критичните забележки от последните дни и ще продължа да слушам и да се уча от грешката си. Давам обет, че ще бъда съюзник в тази битка и ще използвам гласа си да промотирам по-добро представяне на тези хора пред екраните, както зад, така и пред камерата.“

Решението на Бери бе посрещнато радушно от организацията, която защитава правата на ЛГБТ общността.

„Радваме се, че Хали Бери се вслуша в основанията на трансджендър хората и се поучи от тях. Други хора с власт трябва да направят същото“, написаха от асоциацията в Туитър.

Цисджендър актьори и преди са играли транс роли, последно Еди Редмейн се въплъти в жена в „Момичето от Дания“, а Джаред Лето игра транс жена в „Клубът на купувачите от Далас“. Според активисти обаче тези роли трябва да отиват при транс актьори, защото в противен случай се създават опасни стереотипи.

Преди две години Скарлет Йохансон се отказа от ролята на трансджендър мъж във филма „Rub & Tug“ след критики, подобни на тези срещу Бери.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3