Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Хамлет е жена – и директор на Шекспировия театър

Постановката е без режисьор

Мишел Тери в образа на Хамлет. Снимка: Театър „Глобус“ - Хамлет е жена – и директор на Шекспировия театър

Мишел Тери в образа на Хамлет. Снимка: Театър „Глобус“

Мишел Тери, артистичният директор на Шекспиров театър „Глобус“ влиза в ролята на Хамлет от едноименната пиеса на Шекспир като част от неповлиян от значението на пола кастинг. Експериментът за демократичен избор на актьорите доведе до назначаването на Тери във водещата мъжка роля в спектакъла, освен това тя ще влезе и в образа на „почти осемдесетгодишен“ слуга в пиесата „Както ви се харесва“, съобщава „Гардиън“.

В първата си година като директор тя обеща да прави театър по нов начин, като даде повече власт на актьорите и на хората, които участват в реализирането на крайния продукт. Дванайсетчленният състав на представленията се избира по актьорски постижения и талант, а чак по-късно актьорите сами разпределят ролите помежду си.

Смяната на пола в театъра не е новост, но жена да играе Хамлет – една от най-желаните от младите актьори роли – е все още рядко срещано явление. Предвид обаче опита на Тери (въплъщавала е и крал Хенри V), не е такава изненада, че Театър „Глобус“ се спира именно на нея за образа на датския принц.

Сред последните висококласни актьори, които влязоха в трагичния образ, са Бенедикт Къмбърбач, Андрю Скот, Том Хидълстън и актрисата Максин Пийк.

В пиесата „Както ви се харесва“, Мишел Тери ще играе и възрастния слуга на Оливър, син на благородника Роланд дьо Боа. Още едно нестандартно решение на кастинга е в образа на Розалинда, дъщерята на княза изгнаник, да се преобрази актьорът Джак Ласки. През годините Розалинда е играна от Хелън Мирън, Маги Смит и Ейдриън Лестър през 1991 г. Беатрис Джоунс е влюбеният Орландо, а в „Хамлет“ ѝ е отредена ролята на Лаерт.

„Мишел и режисьорите събраха 12 отлични актьори и измежду тях се проведе кастинг. В началото на процеса държахме много не на това да открием актьор за всяка роля, а да направим така, че всеки актьор да може да влезе във всяка роля – коментира говорител на театъра. – Всеки от трупата знаеше, че ще получи голямо участие в едната постановка и една или няколко по-малки роли в другата. Развълнувани сме да поставим тези две пиеси, написани в една и съща година, именно в театъра, за който са създадени.“

Актьорският ансамбъл определено залага на новаторството за предстоящия летен сезон, тъй като „Хамлет“ няма режисьор – спектакълът е съвместна работа на 12-те актьори в опит на Тери да премахне строгите йерархични закони, царящи в повечето театри.

Вижте още: „ХАМЛЕТ“ БЕЗ РЕЖИСЬОР? В ТЕАТЪРА НА ШЕКСПИР

Постановките „Хамлет“ и „Както ви се харесва“ ще открият летния сезон в първата година на Тери като директор на „Глобус“. Много хора останаха учудени, когато разбраха, че тя ще ръководи Шекспировия театър, тъй като има опит само като актриса и никога не е режисирала представление.

„Не е честно, че всичко пада на плещите на режисьора, всъщност пиесата е процес на съвместна работа, особено за нашия театър, който е едно от най-демократичните и егалитарни места“, каза тогава Мишел Тери в отговор на критиките.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90