Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хан Аспарух ще украси град Левски

Дървената статуя, изработена от скулптор любител, ще заеме почетно място в градския център

В момента статуята се намира в местната казанджийница. Снимка: Информационен център към община Левски/Фейсбук - Хан Аспарух ще украси град Левски

В момента статуята се намира в местната казанджийница. Снимка: Информационен център към община Левски/Фейсбук

Хан Аспарух ще застане в центъра на Левски, съобщи градската управа във Фейсбук. Двуметровата скулптура е изработена от ясен, тежи над 800 кг и е дело на скулптора любител Фани Асенов.

В момента масивното изображение на първия български владетел се намира в казанджийницата в гр. Левски, допълват от Информационния център към общината. Кметицата Любка Александрова оказва лично съдействие, за да може скулптурата да заеме почетно място в центъра на града тази година във връзка с 1340-годишнината от създаването на България.

В съобщението във Фейсбук общинарите разказват за процеса на работа, цитирайки автора на дървения Аспарух:

„Аз ли намерих ясена, той ли мен – не знам, но направих контакт с него“, казва Асенов за парчето дърво, от което е издялкал хана.

Той твърди, че веднага е съзрял в парчето дърво фигурата на Аспарух. Макар за пръв път да работи с този дървесен материал, скулпторът бил наясно, че това според древните народи „от Гърция до Скандинавието” е „дървото на воина”, от което бойците са черпели сила, преди да влязат в битка. От ясен са били изработвани и „най-силните копия”.

Авторът обяснява и защо е избрал да изобрази точно основателя на българската държава:

„Живеем в такива времена, в които си мисля, че трябва да погледнем назад и не само да пишем постове във Фейсбук колко се гордеем, че сме българи, а да започнем да работим. Хан Аспарух е успял в размирни времена да създаде държава, която е диктувала политиката на цяла Европа векове наред. Всичко е в наши ръце“.

Статуята на хана е с височина 2 метра. Снимка: Информационен център към община Левски/Фейсбук

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС