Хан Аспарух ще украси град Левски

Дървената статуя, изработена от скулптор любител, ще заеме почетно място в градския център

В момента статуята се намира в местната казанджийница. Снимка: Информационен център към община Левски/Фейсбук - Хан Аспарух ще украси град Левски

В момента статуята се намира в местната казанджийница. Снимка: Информационен център към община Левски/Фейсбук

Хан Аспарух ще застане в центъра на Левски, съобщи градската управа във Фейсбук. Двуметровата скулптура е изработена от ясен, тежи над 800 кг и е дело на скулптора любител Фани Асенов.

В момента масивното изображение на първия български владетел се намира в казанджийницата в гр. Левски, допълват от Информационния център към общината. Кметицата Любка Александрова оказва лично съдействие, за да може скулптурата да заеме почетно място в центъра на града тази година във връзка с 1340-годишнината от създаването на България.

В съобщението във Фейсбук общинарите разказват за процеса на работа, цитирайки автора на дървения Аспарух:

„Аз ли намерих ясена, той ли мен – не знам, но направих контакт с него“, казва Асенов за парчето дърво, от което е издялкал хана.

Той твърди, че веднага е съзрял в парчето дърво фигурата на Аспарух. Макар за пръв път да работи с този дървесен материал, скулпторът бил наясно, че това според древните народи „от Гърция до Скандинавието” е „дървото на воина”, от което бойците са черпели сила, преди да влязат в битка. От ясен са били изработвани и „най-силните копия”.

Авторът обяснява и защо е избрал да изобрази точно основателя на българската държава:

„Живеем в такива времена, в които си мисля, че трябва да погледнем назад и не само да пишем постове във Фейсбук колко се гордеем, че сме българи, а да започнем да работим. Хан Аспарух е успял в размирни времена да създаде държава, която е диктувала политиката на цяла Европа векове наред. Всичко е в наши ръце“.

Статуята на хана е с височина 2 метра. Снимка: Информационен център към община Левски/Фейсбук

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90