Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хан Аспарух сменя Петоъгълника пред НДК

Девет скулптурни проекта се състезават за ключовото място

Столична община взе решение да премести части от паметника "1300 години България" в Южния парк. - Хан Аспарух сменя Петоъгълника пред НДК

Столична община взе решение да премести части от паметника "1300 години България" в Южния парк.

Нежеланият монумент „1300 години България“ пред НДК си отива. На мястото на Петоъгълника – това е най-любезното му име, дадено от столичани – ще бъде издигната нова скулптурна композиция, която ще бъде избрана измежду девет проекта.

Хан Аспарух е един от вариантите, които имат огромен шанс да заемат ключовото място в центъра на София. Друго предложение е възстановяване на Мемориала на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк, който ще включва подземен музей, в който ще бъде поставено бронзово копие на статуята „Майка“ на Иван Лазаров. На входа ще бъде поставен лъв, който държи карта на Санстефанска България.

Друг от проектите предлага паметните плочи с имената на над 3000 войници да бъдат поставени в самата градина.

Има предложение части от паметника на Валентин Старчев да бъдат използвани в нова композиция. Но пак да има кула, на чийто връх нощем да свети националният ни трикольор. До него ще се стига с асансьор, а под земята ще се простира музей с уголемено копие на розетата от Плиска. Предвидена е и открита сцена.

Следващ проект също запазва творбата на Старчев като я опакова в стъкло и диодни панели, които да светят в бяло, зелено, червено на националните празници. От върха му ще пада водна завеса. Този проект също включва открита сцена.

Жури, назначено от Общината, ще посочи победителя. Но Столичният общински съвет ще има крайната дума.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90