Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Хан Аспарух“ в Пленарната зала, в която свалят Живков

По-интересните изложби и събития в съботната Нощ на музеите

Пленарната зала в бившата резиденция на Тодор Живков днес е отворена за посетители. Снимка: Национален исторически музей/Фейсбук - „Хан Аспарух“ в Пленарната зала, в която свалят Живков

Пленарната зала в бившата резиденция на Тодор Живков днес е отворена за посетители. Снимка: Национален исторически музей/Фейсбук

За 17-а година нощният живот в София ще се пренесе от заведения и барове в галерии и музеи. На 3 юли ще се проведе „Европейска нощ на музеите“, в която културните институции ще приветстват посетителите си до късни часове и с вход свободен.

Тази година в инициативата на Френския институт в Бългaрия, Министерство на културата и Столична община се включват над 40 музеи и галерии, някои от тях организират специални изложби, концерти, ателиета и други прояви. Посетителите ще се допускат контролирано с оглед спазването на противоепидемичните мерки.

Националната галерия – Двореца, Квадрат 500 и САМСИ – ще работят до полунощ. В Квадрат 500 все още може да се разгледа фотографската изложба на Елина Кешишева, българската фотографка, снимала за „Диор“ и множество престижни модни списания.

Вижте още: ЕЛИНА КЕШИШЕВА, СНИМАЛА ЗА „ДИОР“ И СЕГА РЕКАТА НА ЗАБРАВАТА

В Двореца са изложени творби на художника Кочо Гърнев, живописец, борец за освобождението на Македония и ексцентрична личност. В САМСИ Светлана Мирчева представя проекта си „Възможни изложби“, а от 21,30 до 22,30 ч. посетителите може да се запознаят със съвременни художници чрез техни видеопортрети.

КОЧО ГЪРНЕВ – ГОЛЯМ ЖИВОПИСЕЦ, КОМИТА И СТОПАНИН НА БЪЛГАРСКАТА КРЪЧМА В МЮНХЕН

В Софийска градска художествена галерия посещението се препоръчва след вечеря – в залите е подредена изложбата „Храната. Насъщност, общуване, ритуал“. Експозицията събира на едно място впечатляваща колекция с произведения на Мърквичка, Златю Бояджиев, Майстора, Бенчо Обрешков, Андрей Даниел и др. Галерията ще затвори в 23,30 ч., на половин час ще се допускат по 25 посетители.

ХРАНА ЗА ДУШАТА В СОФИЙСКАТА ГРАДСКА ГАЛЕРИЯ

В Музея за история на София готвят тематични обиколки/беседи за деца и възрастни в различни часове и филиали на институцията. Класическа, филмова и авторска клавирна музика ще звучи в изпълнения на живо, за децата са предвидени творчески ателиета на открито. В залите са подредени експозициите „Приложно златарско изкуство“ с накити, религиозни предмети и др. изделия на приложното златарство от XVI до нач. на XX в. Музеят е отворен до 23 ч., но последни посетители се допускат не по-късно от 22 ч.

Нощта на музеите започва още от късния следобед в Националния исторически музей. От 16 ч. в наситената с история Пленарна зала е планирана специална прожекция на „Ханът и империята“, дигитално реставриран филм по трилогията „Хан Аспарух“ на Людмил Стайков. Събитието е безплатно, но изисква предварително запазване на билети. От 20 ч. в парковото пространство зад сградата на музея предстои концерт на групата за автентичен и съвременен фолклор „Громъ Падина“. Работното време е удължено до полунощ.

Специална колекция от някои от най-значимите палеонтологични находки в колекцията си ще бъде подредена в Националния природонаучен музей при БАН. Работното време е до 23 ч.

В галерия „Синтезис“ посетителите може да се запознаят с „Непознатият фотограф“ Георг Волц. Представени са непоказвани негови фотографии от Стара София, Балканските войни, портрети на цар Фердинанд I и въздушни снимки на България. Работното време е до 23 ч.

Пълна програма на събитията в Нощта на музеите може да видите тук.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90