VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Хан Аспарух закъснява с десет минути”

Локомотивите на БДЖ ще носят имена на български ханове

Локомотивът „Хан Аспарух“. Снимка: БДЖ - „Хан Аспарух закъснява с десет минути”

Локомотивът „Хан Аспарух“. Снимка: БДЖ

Синьозелен „Хан Аспарух” ще препуска по българските железопътни релси. Новите локомотиви, които железопътната компания получава от Siemens Smartron, ще бъдат наричани с имена на български владетели, съобщи БДЖ. До момента в движение са „Хан Аспарух” и „Хан Тервел”.

Върху металните корпуси на новите железопътни български ханове са поставени QR кодове. С помощта на мобилен телефон пътниците ще получават кратък урок по история – факти за живота на владетеля, чието име е дадено на локомотива. От БДЖ не уточняват дали ще променят съобщенията на гарите и дали оттук нататък ще се чува „Хан Аспарух” закъснява с 20 минути” или „Хан Тервел” потегля от трети коловоз”.

Ето части от информациите, скрити зад QR кодовете на хановете:

„Смята се, че хан Аспарух е утвърдил хронологичния паметник „Именник на българските ханове”;

„Тогава българските войски се явяват в гръб на арабите. През пролетта на 718 г. българите унищожават напълно арабските сухопътни сили”.

Тъй като в „Именник на българските ханове” са споменати седем имена след хан Исперих, може да се предполага, че точно толкова железни хана ще разнасят пътници по релсите в близко бъдеще.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg