„Хари Потър“ одобрен за пионерчетата в Северна Корея

23 години след появата на момчето магьосник

„Хари Потър“ учи децата, че успяват в живота с личните си качества и сила, гласи анонсът за книгата в Северна Корея. Снимка: Кадър от филмите за Хари Потър - „Хари Потър“ одобрен за пионерчетата в Северна Корея

„Хари Потър“ учи децата, че успяват в живота с личните си качества и сила, гласи анонсът за книгата в Северна Корея. Снимка: Кадър от филмите за Хари Потър

Властта в Северна Корея прецени, че поредицата „Хари Потър“ на Дж. К. Роулинг е добър пример за пионерчетата в страната, обяви държавният „Литературен вестник“. Според анонса, успехът на книгите за момчето магьосник и неговите приключения както сред деца, така и сред възрастни, се дължи на преводите на многобройни езици. 23 години след дебюта си, седемте романа ще излязат и в Северна Корея.

Поредицата учи децата да „развиват бъдещето си и пробиват пътя си напред, като покажат личните си качества и сила“, а същевременно действието се развива в магически фентъзи свят, са казва в севернокорейското издание. Следва кратко обобщение на сюжетната линия на чуждестранните романи, в което се твърди, че произведенията на Роулинг издигат литературния жанр на „ново ниво“.

Държавата, ръководена от Ким Чен Ун, спазва стриктен контрол относно съдържанието, което идва от чужбина – филми, музика, литература. По-заможните граждани обикновени търсят други канали да се запознаят с културата отвън. Флашки с чуждестранни филми често преминават севернокорейската граница през Китай.

Проучване сред 350 граждани на страната показва, че над 90% от тях са си набавяли нелегално съдържание от чужбина, като освен на USB носител, то идва и на DVD-та. Междувременно над 43% от севернокорейците, или около 11 млн. души, са недохранени, както се твърди в доклад на ООН от 2019 г. Държавата с тоталитарно управление има практика да отхвърля чуждестранната хуманитарна помощ. Според организацията, едно на всеки пет деца в Северна Корея страда от недохранване.

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3