POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хари Потър оспорва Дж. К. Роулинг

Актьорът Даниъл Радклиф защити правата на транс хората след противоречива публикация на писателката за половата идентичност

Даниел Радклиф в „Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2“ - Хари Потър оспорва Дж. К. Роулинг

Даниел Радклиф в „Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2“

Даниъл Радклиф, звездата от поредицата филми „Хари Потър“, отговори на публикация на Дж. К. Роулинг в Туитър, в която авторката на книгите за момчето магьосник твърди, че само жените имат менструация. Мнозина заподозряха авторката в трансфобия – нещо, заради което тя е обвинявана и в миналото, посочва Си Ен Ен.

Хора, които имат менструация – написа тя, споделяйки статия за половата идентичност. – Сигурна съм, че има дума за тези хора. Някой да ми помогне. Жуни? Жъни? Жони?

Коментарът ѝ бързо си навлече критика от огромната група фенове на книгите за Хари Потър.

Здравейте, Дж. К. Роулинг, използването на език, който не определя пола на човек, се прави, за да променим идеята, че жена = матка – отговори Радклиф на 8 юни в блога „The Trevor Project“, неправителствена организация за превенция на самоубийствата сред ЛГБТ младежите. – Транс жените са жени. Всяко обратно твърдение изтрива идентичността и достойнството на транс хората и противоречи на професионалните съвети на хората и асоциациите, които имат много повече експертиа по въпроса от Джоан Роулинг или от мен.

Думите на Дж. К. Роулинг нараняват и са опасни. Транс вещиците и магьосниците заслужават да се чувстват добре дошли и обичани в обществото на Хари Потър, да му се не види!“, написа актрисата Теса Нетинг, една от най-влиятелните фигури във фен обществото на Хари Потър.

Публикацията на Роулинг е от 6 юни – въпреки вълната от негативни реакции, тя все още не е предложила извинение, но продължава да коментира случая. На следващия ден тя сложи в кавички някои от определенията, с които бе нападната заради коментара си – „феминацистка“, „вещица“ и др.

Времената се променят. Женската омраза е вечна – написа създателката на Хари Потър. – Ако отричате половете, тогава не съществува и привличане между два еднакви пола. Ако отричате пола, изтривате реалността на жените по целия свят. Познавам и обичам транс хора, но отричайки идеята за пол, отнемате възможността на мнозина да обсъждат животите си. Не е омраза да говориш истината. Схващането, че хора като мен, които съчувстват на транс хората от десетилетия и се чувстват близки до тях, защото са уязвими също като жените от мъжкото насилие, „мразят“ транс хората, защото смятат, че половете съществуват и от тях има последствия, е глупост. Уважавам правото на всеки транс човек да живее както иска и както му е удобно. Ще изляза на шествие с тях, ако са дискриминирани за това, че са транс. Същевременно, животът ми е бил оформен от това, че съм жена. Не вярвам, че казвайки това, разпространявам омраза.

Даниъл Радклиф уточнява, че Роулинг „безспорно е отговорна за пътя, по който животът ми пое“, но заявява, че „трябва да правим повече, за да подкрепяме транс хората и хората, които не се идентифицират с нито един пол“. Въпреки различните позиции с писателката, актьорът отбелязва, че двамата „не се карат“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg