Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Хари Потър стана на 40

За рождения ден на малкия магьосник преброиха най-често използваните думи в книгите за него

Рожденият ден на Хари е на 31 юли.  - Хари Потър стана на 40

Рожденият ден на Хари е на 31 юли.

Днес един от най-известните литературни герои в света – Хари Потър, навършва 40 години според създателката му Дж. К. Роулинг, която също е родена на 31 юли и през 2020 навършва 55 години.

По повод двойния юбилей книжният сайт MyBook изведе статистика за най-употребяваните думи в сагата за младия магьосник. Според изследването всяка следваща книга за Хари Потър е все по-мрачна и печална от предходната, ако се съди по думите с негативно звучене. Последната част от поредицата съдържа четири пъти повече подобни думи от първата.

В „Хари Потър и философския камък“ броят на думите „смърт“, „убива“ и „зъл“ е 142, във втория том тези думи са употребени 109 пъти, в третия – 239, в четвъртия – 281, в петия 409, в шестия – 431, а в седмия финален том – цели 608 пъти.

Най-често употребяваните думи в седемте части на поредицата са свързани с магията. Първенство държи името на Хари Потър, което е написано почти 20 хиляди пъти. Сред популярните думи са „магическа пръчка“ – 1907 пъти, „вълшебен“ – 794 пъти, „магия“ – 454 пъти, „заклинание“ – 368 пъти и „мантия“ – 365 пъти.

Най-популярният цитат от серията книги е фразата на професор Дъмбълдор от романа „Хари Потър и стаята на тайните“:

„Изборите, които правим, Хари, а не способностите ни, показват какви наистина сме”.

Много често като културна препратка се използва и шеговитата му реплика:

„Белезите понякога са полезни. Самият аз имам един над лявото си коляно и той е точен план на лондонското метро“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90