Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хармониката на Шугър Блу ръмжи и чурулика блус

Легендарен музикант, носител на „Грами“, с концерт в „София лайв клуб“

През 1985 г. Шугар Блу печели „Грами“ за участието си в сборния албум Blues Explosion. - Хармониката на Шугър Блу ръмжи и чурулика блус

През 1985 г. Шугар Блу печели „Грами“ за участието си в сборния албум Blues Explosion.

Шугър Блу – жива легенда на блуса и един от най-големите майстори на хармониката, пристига за два концерта у нас – на 31 март в Благоевград и на 1 април в София, по покана на Васко Кръпката и „София лайв клуб“. В Благоевград Шугър Блу с групата си ще гостува на двудневния фестивал „Блус & джаз“, който Кръпката организира заедно с местната община. 

Пред „Площад Славейков“ Васко Кръпката обяви участниците в третото поредно издание на фестивала. От българска страна това са „Дърти Пърчес“, „Васко Кръпката Биг блус бенд“ („Подуене блус бенд“ с гост-музиканти, певици, бекинг вокали…), Благоевградския Биг бенд с Лъчезар Кацарски („едно момче, което пее страхотно“) и Вики Алмазиду, която  идва от Солун със собствено трио. От Тимишоара, Румъния, пристигат Джони Бота и „Бега блус бенд“, а специален гост на фестивала е Милчо Левиев.

Най-голямото име тази година е Шугър Блу. Роден през 1949 г., той започва да свири в края на 60-те – първо като студиен музикант, а по-късно тръгва по турнета заедно с различни музиканти като Луизиана Ред, Уили Диксън, Брауни Макгий. В края на 70-те в Париж среща Мик Джагър, който го кани да участва в записите на няколко песни от албума Some Girls. През 1985 г. Шугар Блу печели „Грами“ за участието си в сборния албум Blues Explosion. За него музикалният критик на „Чикаго трибюн“ Хауърд Рейк пише:

Неговата наелектризираща виртуозност е безпогрешна. Скоростта и свирепостта на изпълненията му са сравними само с изобретателността му, като Блу изпълва почти всяка фраза с трели, глисанди и акорди. На моменти звучи сякаш свирят еднавременно две хармоники… Интензивен, богат на мелодични орнаменти, вариращ от ръмжене до чуруликане, това е звукът на музикант, който отива отвъд границите на инструмента си“. 

След Благоевград в събота, 1 април, „Шугар Блу бенд“ и „Подуене Блус Биг бенд“ ще участват в Нощта на блус хармониката в „София лайв клуб“. Това е второто гостуване на Шугър Блу у нас – през 2012 г. в рамките на „София Блус мийтинг“ в (обидно полупразната) зала „Универсиада“ той направи изключително шоу.

„В „Универсиада“ – спомня си Кръпката – Шугър извади една много голяма хармоника и направи с нея страхотна интермедия. След концерта седнахме в една денонощна кръчма и след няколко ракии го попитах как се свири на тази голяма хармоника. И той ми разказа, как още когато бил дете и Джуниър Уелс го учел да свири, той го заклел да показва всичко, което научи от него, на други музиканти. След като обещах и аз учи другите, той ми показа, посвири в кръчмата в стила на Сони Бой Уилямсън и накрая ми подари голямата хармоника.

Кръпката с Шугър Блу в София през 2012 г. Снимка: Личен архив на Васко Кръпката

Васко Кръпката спазва обещанието си и също подарява хармоники – лично съм го виждал как подари една на един затворник в затвора в Ниш, където миналия август беше един от концертите му на фестивала „Нишвил“.

На 1 април Нощта на блус хармоника в София лайв клуб с „Шугър Блу бенд“, „Подуене блус Биг бенд“ и още няколко гости ще започне в 22 ч.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg