Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Харуки Мураками с наградата „Ханс Кристиан Андерсен“

През годините лауреати на датското отличие са били Салман Рушди, Изабел Алиенде и... Паулу Коелю

Журито удостоява Харуки Мураками с приза за неговата „смела комбинация от класически разказ, поп култура, японски традиции, реализъм като от съновидение и философски дебати“. - Харуки Мураками с наградата „Ханс Кристиан Андерсен“

Журито удостоява Харуки Мураками с приза за неговата „смела комбинация от класически разказ, поп култура, японски традиции, реализъм като от съновидение и философски дебати“.

Японският писател Харуки Мураками е тазгодишният лауреат на водещата датска литературна награда – „Ханс Кристиан Андерсен“. По този начин той се нарежда до автори като Салман Рушди, Джоан Роулинг и… Паулу Коелю.

Журито удостоява Мураками с приза за неговата „смела комбинация от класически разказ, поп култура, японски традиции, съновиденчески реализъм и философски дебати“.

66-годишният писател, чиито книги се продават в милиони екземпляри по целия свят, е изградил култ към сложно изградените истории на абсурда и самотата в модерния живот, наситени с препратки към поп културата.

С романи като „Кафка на плажа“ и „Норвежка гора“ Мураками неведнъж е бил спряган за бъдещ Нобелов лауреат за литература. Той е носител и на редица световни награди, включително „Франц Кафка“ през 2006 г.

Отличието „Ханс Кристиан Андерсен“, назовано на най-известния приказен разказвач на Дания, е придружено от парична награда от 500 хиляди крони (около 67 хиляди евро). Официалното награждаване ще се проведе след близо година – през октомври 2016-а в родния град на Андерсен Одензе.

През годините с приза са били удостоявани Паулу Коелю (2007), Джоан Роулинг (2010), Изабел Алиенде (2012), Салман Рушди (2014).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg