Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Харвард открива исторически курс по „Игра на тронове“

Студенти ще учат как сериалът отразява, адаптира и изкривява средновековната история и култура

Седмият сезон на „Игра на тронове“ тръгва на 16 юли. - Харвард открива исторически курс по „Игра на тронове“

Седмият сезон на „Игра на тронове“ тръгва на 16 юли.

Харвардският университет открива на курс по история под названието „Истинската „Игра на тронове“: от съвременния мит до моделите на Средновековието“, съобщава „Тайм“.

Студентите ще учат как сюжетите от книжната поредица „Песен за огън и лед“ на Джордж Мартин и основания на нея телевизионен сериал „Игра на тронове“ отразяват, адаптират, а също и изкривяват историята и културата на средновековния свят в Евразия от 400 до 1500 г. от н. е. Курсът ще бъде посветен и на начините, по които „Игра на тронове“ изобразява ключовите архетипи от епохата на Средновековието, като краля, добрата жена, втория син, търсача на приключения…

По думите на един от авторите на курса, професор Рача Киракосиян, идеята й хрумнала, когато студенти са и разказвали за паралелите между средновековни епически поеми и сериала.

Така че защо да не използваме този интерес и да навлезем по-надълбоко?“, обяснява преподавателката.

Професор Киракосиян изразява надежда, че новата програма ще предизвика у студентите по-голям интерес към историята. Курсът започва в Харвард тази есен.

Но не само там науката е вдъхновена от сериала. През април тази година в калифорнийския университет Бъркли обявиха откриването на лятна програма „Лингвистика „Игра на тронове” и изкуството на създаване на езици“.

HBO излъчва „Игра на тронове“ от 2011 година. Световната премиера на предпоследния, седми сезон, ще се състои на 16 юли, а у нас – на 17 юли.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

ДС