VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Харви Уайнстийн изключен от американската Киноакадемия

Носителят на „Оскар“, обвинен в сексуален тормоз, „не заслужава уважението на колегите си“

„Епохата на съзнателно невежество и срамно съучастие в сексуално хищническо поведение и тормоз на работното място в нашата индустрия е приключила“, обяви в изявление Киноакадемията, след като изключи Харви Уайнстийн. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Харви Уайнстийн изключен от американската Киноакадемия

„Епохата на съзнателно невежество и срамно съучастие в сексуално хищническо поведение и тормоз на работното място в нашата индустрия е приключила“, обяви в изявление Киноакадемията, след като изключи Харви Уайнстийн. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската Академия за филмови изкуства и науки е изключила от редиците си магната Харви Уайнстийн, съобщава „Холивуд рипортър“.

Бордът на Академията, в който влизат 54 души, между които холивудски светила като Стивън Спилбърг, Том Ханкс, Упи Голдбърг и Катлийн Кенеди – се събра на извънредно заседание в Бевърли Хилс в събота и гласува да се лиши от членството на Харви Уайнстийн.

След срещата Академията излезе с изявление, в което се казва, че бордът е гласувал за незабавното изключване на Уайнстийн, „не просто за да се разграничим от някой, който не заслужава уважението на колегите си, а също и за да изпратим послание, че епохата на съзнателно невежество и срамно съучастие в сексуално хищническо поведение и тормоз на работното място в нашата индустрия е приключила“.

„Това е дълбоко обезпокоителен проблем, който няма място в нашето общество – се посочва още в изявлението. – Бордът продължава да работи за установяването на етични стандарти на поведение, които всички членове на Академията да дават за пример.“

Позицията на американската Киноакадемия е предизвикана от десетките обвинения срещу Уайнстийн в сексуален тормоз над жени, използвайки срещу тях физическа сила, а някои от обектите му на желание са били дори изнасилени.

Уайнстийн, носител на „Оскар“ за „Влюбеният Шекспир“ за най-добър филм (1999), е изключен след вот, в който повече от 2/3 от гласовете са били срещу него.

Преди заседанието някои от членовете на Академията са изразили опасения, че подобно действие ще създаде прецедент, който ще изисква организацията, която включва и такива спорни фигури като Бил Козби и Роман Полански, да започне упражняването на надзор над поведението на своите членове. Но предвид почти всеобщото осъждане на Уайнстийн, бордът взе решението да го изключи.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg