Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Харви Уайнстийн: Не съм грешникът, за когото ме смятате

Два дни преди да излезе статията с обвиненията срещу него, филмовият продуцент провел разговор с авторите на материала и ги заплашил

Харви Уайнстийн присъства на съдебно заседание на 26 април тази година по делото за изнасилване. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Харви Уайнстийн: Не съм грешникът, за когото ме смятате

Харви Уайнстийн присъства на съдебно заседание на 26 април тази година по делото за изнасилване. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо две години, след като статия в „Ню Йорк Таймс“ разтърси Холивуд и доведе до прекратяването на кариерата на филмовия продуцент Харви Уайнстийн, се появи запис на телефонен разговор между него и двама репортери на НЙТ, от който става ясно, че магнатът е искал да предотврати публикуването на материала, пише „Холивуд Рипортър“.

Репортерите Джоди Кантор и Меган Туохи се обаждат на Уайнстийн през октомври 2017 г., 48 часа преди да бъде публикувана статията. Канят го да коментира разказите за сексуален тормоз, простиращи се в период от 30 години. Уайнстийн провежда разговора с адвоката Чарлс Хардър до него и отговаря:

Мисля, че трябва да сте конкретни и да ми кажете кои са [жените, обвинили го в сексуален тормоз], ако имате техните имена“.

Телевизионното предаване „Inside Edition“ успява да се сдобие с 59-минутния конферентен разговор. Аудиото е записано не от двете репортерки на НЙТ, а от Франк Джил – бивш отговорник „Човешки ресурси“ в компанията „Уайнстийн“.

В началото на записа журналистките питат, както е по правилата, дали може да запишат разговора – но Уайнстийн отговаря, че не би се чувствал комфортно. Попитан дали той самият записва обаждането, продуцентът отрича.

За много от случаите филмовият магнат прехвърля неудобните въпроси към адвоката си.

„Аз не съм светец, но не съм и грешникът, за когото ме смятате“, казва в разговора Уайнстийн.

Продуцентът говори с нотка на заплаха на двете журналистки.

Направили сте много грешки. Обещавам ви, че ще ги намерим – казва той и продължава: – Изглежда, че разполагате с доста слухове. Ще го кажа по милия начин: проверете си фактите. Вие сте журналисти.“

Записът бе коментиран от говорител на НЙТ:

Разговорът с Харви Уайнстийн и юридическия му екип, състоял се два дни преди „Ню Йорк Таймс“ да публикува първото си разследване с детайли от обвиненията в сексуален тормоз срещу Харви Уайнстийн, е част от рутинния процес в журналистиката. Нашите журналисти редовно се свързват с хората, които фигурират в материалите ни, за коментар, за да се осигури точност и честност.

„Inside Edition“ допълнително са се свързали с Франк Джил, по онова време в отдел „Човешки ресурси“ на „Уайнстийн“. Той коментира, че Уайнстийн бил параноичен, че източникът на НЙТ е от собствената му компания.

Отидох в офиса на Харви и първото нещо, което видях, бе как едни хора проверяваха стената за бръмбари. От там нататък аз поех нещата и Харви ми каза: „Искам да разбереш откъде изтича информация“, казва Джил в ефира.

В дело, заведено на 19 юни 2019 г., Джил твърди, че Уайнстийн не е успял да му изплати 450 хил. долара, полагащи му се за разследването коя е къртицата в компанията. Тази задача му е поверена, ден след като НЙТ публикува материала. Според думи на Джил, течът на информация е организиран съвместно с изпълнителните директори на „Уайнстийн“ и брата на Харви, Боб Уайнстийн. Джил напуска поста си, когато около историята от НЙТ започва да се вдига голям шум и така и не получава обещаното заплащане.

Разследването на Кантор и Туохи, излязло на 5 октомври 2017 г., провокира движението #MeToo. Много жени разказаха за сексуален тормоз от същия филмов продуцент, като покрай него бе разкрито хищническото поведение на редица други мъже към подчинените им жени. Уайнстийн отрича да е извършвал което и да е от деянията, в които го обвиняват.

Бившият собственик на компанията „Уайнстийн“ бе арестуван през май 2018 г. и обвинен в сексуално насилие над жени за случаи от 2004 г. до 2013-а. С повечето от обвинителките си Уайнстийн стигна до извънсъдебно споразумение, но едно от делата го разследва за секстрафик, а делото за изнасилване е насрочено за 1 септември.

На 27 юни „Inside Edition“ ще публикува репортажа си за разговора между двете журналистки и Уайнстийн.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах