Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Хъшове” се завръща в Народния театър

След натиск от обществеността и медиите

Спектакълът „Хъшове“ е в афиша на Народния театър от 17 г. Снимка: Народен театър - „Хъшове” се завръща в Народния театър

Спектакълът „Хъшове“ е в афиша на Народния театър от 17 г. Снимка: Народен театър

Спектакълът на Александър Морфов „Хъшове“ ще бъде игран отново поне веднъж, става ясно от прессъобщение на Народния театър. Точно с това заглавие ще започне на 13 септември инициативата „Театър пред театъра“ – спектакли на открито. Поради използването на сценичната техника „Хъшове“ ще бъде игран на Голямата сцена.

Народния отново ще бъде огласен от викове „Да живей България“, а публиката ще аплодира актьорите Валери Йорданов, Деян Донков, Руси Чанев, Валентин Ганев, Валентин Танев, Иван Юруков, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Рени Врангова, Даниел Ангелов, Леарт Докле, Стоян Алексиев, Пламен Пеев, Теодор Елмазов, Дани Рашев, Васил Драганов, Василена Винченцо, Виктор Танев, Владислава Николова, Елисавета Господинова, както и режисьора Александър Морфов.

Неговият авторски спектакъл „Хъшове“ е в афиша на Народния театър от 2004 г. насам. Последно се игра през февруари 2020 г. – при пълен салон, а след падането на пандемичните ограничения заглавието така и не се завърна в програмата на театъра. Актьори и почитатели на спектакъла обаче започнаха през май 2021 г. петиция за връщане на „Хъшове“ на сцената.

Вижте още: СВАЛЕНИ ЛИ СА ПРЕДСТАВЛЕНИЯТА НА МОРФОВ ОТ АФИША НА НАРОДНИЯ?

ДЕЯН ДОНКОВ: СПЕКТАКЛИТЕ НА МОРФОВ НЕ СЕ ИГРАЯТ ЗАРАДИ КОНФЛИКТ С ДИРЕКТОРА

Натискът от страна на обществеността и медиите вероятно е една от причините постановката на Александър Морфов да се завърне в плановете на Народния.

Цялата програма на „Театър пред театъра 2021“, който ще се проведе между 13 и 22 септември, е посветена на Патриарха на българската литература. Кулминацията ще бъде в деня на 100-годишнината от смъртта на Вазов – 22 септември. Тогава ще бъде връчена за втори път учредената от Народния театър награда за духовен принос на името на народния поет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС