Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Хаваши с два концерта за една вечер в НДК

Унгарският пианист представя нова програма и две премиерни парчета от новия си албум

Концертите на Хаваши са визуален спектакъл. Снимка: Фейсбук - Хаваши с два концерта за една вечер в НДК

Концертите на Хаваши са визуален спектакъл. Снимка: Фейсбук

Симбиоза от класическа, унгарски фолклор и рок музика ще звучи в Зала 1 на НДК в два концерта на прочутия унгарски пианист Хаваши. Музикантът ще се срещне с българската публика на 12 ноември за два поредни концерта от 16,30 и 20 ч.

В София Хаваши идва с програмата си „HAVASI Symphonic Concert Show“ и ще изпълни някои от новите си композиции, включени в предстоящия му албум. Експериментира, като за първи път съчетава синтезатори със симфонична музика, рок барабани и цигулки. Нарекъл е парчетата „Метаморфози”, защото трябва да се променяме и да станем по-добри версии на самите себе си, казва той. Музиката, композирана от него и пищното му шоу разказват емоционални приказки за дракони, чужди земи, стихии и любов. Пред българската публика пианистът ще изпълни за първи път две нови композиции. Концертът пристига в София с нова програма, но ще включва хитове като прочутата „Буря” – любима на публиката по цял свят и за която записва специално видео с Лиса Джерард.

Балаш Хаваши, чиито концерти се превръщат в спектакъл със светлинни ефекти, визуални елементи и мултимедия, свири от 4-годишен на пиано и завършва Музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща. Стилът му комбинира традиционна унгарска музика с класическа музика и някои от жанровете на популярния рок.

„Преминал съм цели 20 години през унгарското образование по класическа музика, което е световноизвестно. Но усещах, че ми липсва нещо. Мога да изсвиря емоциите на големите композитори – Лист, Шопен, но къде съм аз, къде са моите емоции – споделя Хаваши. – През целия ми живот унгарската народна музика ми е била много близка. Където и да отидем по света – САЩ, България, Лондон – хората ни разбират, доближават се до нашата музика и култура. Което правим е донякъде реклама на унгарската култура по света и това е важно за малка страна като нашата. Хората трябва да разберат, че дори на картата страната да е малка, културата може да е голяма”.

Първият концерт на Хаваши в София се състоя през 2019 г. отново в НДК

Хаваши разпродава за часове зали с мащаба на „Роял Албърт Хол“ и „Карнеги Хол“. У нас концертите му също се радват на голям успех – билетите за концерта от 20 ч. вече са изчерпани, а за този от 16,30 ч. все още са в продажба последни бройки.

Организатори на гастрола на Хаваши са „БГ Саунд Стейдж“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg