VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хавиер Мариас спечели наградата „Грегор фон Рецори“

„За мен беше чест „Времеубежище“ да бъде част от този финал“, написа Георги Господинов

„Времеубежище“ стигна до финала на престижната италианска литературна награда. Снимка: Личен архив/Фейсбук - Хавиер Мариас спечели наградата „Грегор фон Рецори“

„Времеубежище“ стигна до финала на престижната италианска литературна награда. Снимка: Личен архив/Фейсбук

Испанският писател Хавиер Мариас спечели италианската литературна награда „Грегор фон Рецори“, съобщава агенция АНСА. За престижното отличие бе номиниран и романът „Времеубежище“ на Георги Господинов.

„За мен беше чест „Времеубежище“ да бъде част от този финал. Благодаря на всички, с които се вълнувахме заедно!“, сподели писателят във Фейсбук.

Мариас бе награден за романа си „Томас Невинсън“ (в превод на италиански от Мария Никола), изследване на моралните граници на човека, което поставя въпроса готови ли са хората да оправдаят убийство, ако убитият е престъпник. Главен герой е Томас Невинсън, познат от предишни романи на Мариас.

По-конкретно в книгата се разискват две възможности за убийството на Адолф Хитлер – една фикционална и една съвсем реална. Първата се случва във филма „Man Hunt“ от 1941 г., където един ловец е изправен пред съдбовния избор дали да застреля гологърдия Хитлер в гората. Втората е с участието на немския писател Фридрих Рек-Малечевен, един от най-яростните опозиционери на Хитлер. Фридрих няколко пъти среща Хитлер, веднъж докато е сам в ресторант в Мюнхен, и изразява голямото си разочарование, че не го е застрелял на място.

„Хавиер Мариас деформира шпионската история и преобръщайки я, намира корените на психологическия роман. Томас Невинсън се вглежда в нас и предизвиква притеснението ни. Той е умислен и замислящ персонаж, който разбира, че в измамата на онези, които живеят под прикритие, се крият най-дълбоките истини“, се казва в мотивацията на журито.

Наградата „Грегор фон Рецори“ се връчва ежегодно на най-добрите чуждестранни произведения, преведени и публикувани в Италия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

ПИРформанс

Bookshop 728×90