Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хейтя абитуриенти безплатно

Снимка: Личен архив - Хейтя абитуриенти безплатно

Снимка: Личен архив

„Ето още един като мен, който вижда, знае и не пропуска да отбележи, че абитуриентите са ОТ-ВРА-ТИ-ТЕЛ-НИ! Ние не бяхме такива! Нямаше чалга и не брояхме до 12. Ма каква е тая простотия, бе?!“

Вероятно това си помислиха мнозина, когато прочетоха заглавието.

Понеже приближават матурите, а с това и абитуриентските балове, е необходимо да припомня нещо важно: абитуриентите са си съвсем нормални млади хора. Не са те виновни за чалга-стила на празнуване, а ние – техните родители, учители, съграждани. Съвсем не всички слушат чалга, возят се с каляски, теглени от 5 коня или пък харчат два бона за салфетки в някоя дискотека. Има много смислени, разумни, читави и красиви млади хора, които живеят нормално, обличат се със стил, доколкото им позволява социалният статус, и мечтаят за по-добро бъдеще.

Българските училища изобилстват от креативни ученици, които само чакат да им се даде възможност да покажат колко много могат да свършат в реалния живот. Български ученици непрекъснато печелят международни олимпиади, конкурси, състезания и надпревари, напук на образователната система и въпреки „добрите традиции“ на българското училищното образование.

Всяка година се намират хора, които да ни обяснят, че по тяхно време е било различно, защото днес абитуриентите са: 1) простаци и селяци, слушащи чалга; 2) хора, които могат да броят едва до 12, и то по много пъти; 3) неспособни паразити, които само ще са в тежест на обществото. Това, разбира се, не само че не е вярно, ами е по-скоро опит на изричащия ежегодните хули към абитуриентите с днешните млади хора да оправдае пълния провал на своето поколение.

Представете си, обаче, какво биха могли да кажат абитуриентите за нас днес. С основание биха могли да ни заявят, че ние сме се провалили, защото не сме успели да създадем общество, в което:

1. Образователната система е модерна и отговаря на нуждите на съвременния свят;

2. Законите се спазват и правораздавателната система работи справедливо, бързо и ефективно;

3. Корупцията се преследва сурово и не застрашава живота на гражданите, в много случаи съвсем буквално.

4. Има свободни и независими медии, които да информират, а не да бъдат ползвани като бухалки;

5. Ако се разболеят, има кой да ги излекува на справедлива цена;

6. Има свободна конкуренция и предприемчивостта се насърчава от обществото…

Абитуриентите са такива, каквито сме ние, възрастните. Сред тях има и селтаци, и чалгаджии, и наркомани, и отчаяни, но и умни, и красиви, и отговорни, и мечтаещи… Те са толкова различни помежду си, колкото сме и ние.

Абитуриентите са продукт на родителите си, роднините, учителите и на всички нас, които ги заобикаляме. Повлияни са от времето, в което живеят, от технологиите, от модата… Те са толкова продукт на своето време, колкото и ние сме били на тяхната възраст продукт на нашето.

Абитуриентите са млади хора, млади български граждани, които имат огромно предимство пред всички нас, не толкова младите български граждани – имат цялото време на света, в което могат да се променят, да станат по-добри, да бъдат успешни и да преследват своето щастие. Дали ние успяхме да използваме нашето време, не знам, ще стане ясно скоро. Засега се опитваме, но успехът е променлив, клонящ към нула.

Тези млади хора, за разлика от нас, могат да пътуват свободно. Могат да учат където поискат в Европа и света. Могат да работят в която си поискат световна корпорация. Способни са не по-малко от връстниците си, знаят не по-малко и не са по-малко талантливи. И 15% от всички абитуриенти всяка година заминават да търсят своето бъдеще извън България. Тези 7500 на брой 18-19-годишни българи, които всяка година емигрират образователно, избират да учат и да се развиват извън страната ни. Защото тук не виждат перспектива.

Нима са виновни? Не само че не са, ами става и все по-трудно да им кажем честно „Върнете се тук, след като завършите, а ние ви обещаваме да имате същите възможности за честна конкуренция, за истинско професионално развитие и за високи доходи“.

Та вместо да се възмущаваме от лошите примери, нека тази година обърнем малко повече внимание на готините абитуриенти. И нека се сетим за #НашитеУчители. Тъкмо поради факта, че те бяха навряни в ъгъла, днес се чудим дали от образованието има изобщо някаква полза от файдата. Защото в центъра на образователната система стои връзката „ученик-учител“.

Желая с цялото си сърце успех на всички абитуриенти! Техният успех ще е успех и за техните учители, и за техните родители… ще е успех за нас.


Вижте още: ДВА СВЯТА, НЕПРЕОДОЛИМА ПРОПАСТ МЕЖДУ ТЯХ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg