Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хелена Бонам Картър стана президент на Лондонската библиотека

Актрисата приема с възторг ролята да привлича нова читателска аудитория

Хелена Бонам Картър е първата жена президент в историята на Библиотеката, но институцията се управлява официално от директор. Снимка: Лондонска библиотека - Хелена Бонам Картър стана президент на Лондонската библиотека

Хелена Бонам Картър е първата жена президент в историята на Библиотеката, но институцията се управлява официално от директор. Снимка: Лондонска библиотека

Хелена Бонам Картър стана първата жена президент на Лондонската библиотека, съобщиха от институцията в изявление. Актрисата ще бъде 14-ия поред президент и оглавява частния институт на площад „Сейнт Джеймс“, основан преди 181 години с помощта и на Чарлз Дикенс, изтъква Би Би Си. Позицията ѝ е почетна и включва работа по програмите за нови таланти.

Лондончанката Бонам Картър, популярна най-вече с ролите си в „Короната“ и „Хари Потър“, членува в библиотеката от 1986 г. и е избрана за новата роля заради „творческото си мислене, връзката ѝ с литературата и историите, високопоставената си позиция и потенциала да привлече нова читателска аудитория“, се казва в изявление на библиотеката.

Актрисата сподели радостта си от оказаната чест:

„Няма друго място, което да прилича на библиотеката, вдъхновяващо и подкрепящо писателите вече повече от 180 години, мнозина от които са докоснали моята кариера и тази на актьорите по цял свят. Уникалните ресурси на Лондонската библиотека, нейната история и членове свързват литературните величия от миналото с тези от бъдещето и се гордея, че ще имам възможност да подкрепя това невероятно и жизненоважно учреждение“.

Лондонската библиотека, която се финансира изцяло от членски внос, е основана през 1841 г. и изпреварва учредяването на държавните библиотеки. Членството се гарантира от годишна вноска на стойност 525 паунда (ок. 600 евро), като сумата е наполовина за хора под 30 години.

Въпреки че Бонам Картър ще бъде президент, институцията се управлява от директор Филип Маршал. Нейният мандат ще продължи 5 години, като първият ѝ голям ангажимент ще бъде да организира традиционното коледно парти. Актрисата е проявила интерес да работи по програмите с британски училища и начините да се осигури достъп до ресурсите на библиотеката за онези, които не могат да си позволят високата годишна такса.

Членовете на Лондонската библиотека издават по около 700 книги годишно, участват в написването на над 460 сценария за филми, телевизионни продукции и театрални постановки и така допринасят за 24 млн. евро в британската хазна, гласи статистиката, споделена от Библиотеката.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg