Софийски международен панаир на книгата

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Хемингуей, КГБ и котките с шест пръста

В годините преди смъртта си Хемингуей е твърдо убеден, че ФБР го подслушва... И това се оказва самата истина. - Хемингуей, КГБ и котките с шест пръста

В годините преди смъртта си Хемингуей е твърдо убеден, че ФБР го подслушва... И това се оказва самата истина.

Знаменитият американски писател и Нобелов лауреат Ърнест Хемингуей умира на 61-годишна възраст на 2 юли 1961 г. Авторът, дал на света литературни шедьоври като „Старецът и морето“, „Сбогом на оръжията“ и „За кого бие камбаната“ избира да сложи край на живота си – с любимата си ловна пушка. Но както творчеството на Хемингуей крие купища загадки, такива има и в личния му живот, изпълнен с възходи и падения, „служба“ за КГБ, две самолетни катастрофи, преживени в последователни дни и шестопръсти котки.

Хемингуей, проваленият агент на КГБ

В последните няколко години от живота си Хемингуей става параноичен и не спира да говори за това, че ФБР го шпионират. Той дори е подложен на електрошокова терапия 15 пъти, по препоръка на психиатъра му през 1960 г.

hemingway3

Десетилетия по-късно се разбира, че действително Хемингуей е бил наблюдаван – и то със заповед лично на Едгард Хувър. През 2009 г. в документалното изследване „Шпиони: Възход и падение на КГБ в Америка“ се разкрива, че ФБР е шпионирало Нобеловия лауреат за литература, тъй като той действително е бил в списъка на руските служби за агентите им зад Океана.

Базирана на записките на бивш офицер от КГБ, на когото през 1990 г. е даден достъп до архивите на разузнаването в Москва от времето на Сталин, книгата обяснява, че Хемингуей е бил вербуван през 1941 г., преди пътуване до Китай, и му било дадено агентурно име „Арго“.

Според документите писателят се среща със съветски агенти през 40-те години в Хавана и Лондон и „няколко пъти изразява желание и настояване да им помогне“. Накрая, оказва се, Хемингуей е бил от съвсем скромна полза за СССР, като се твърди, че той се провалил в даването на каквато и да е политическа информация и никога не е вършил „практическа работа“. През 50-те години „Арго“ вече не е активен контакт в масивите на службите.

Някои смятат, че щурото решение на Хемингуей да е шпионин на КГБ може да е част от сложна шарада от негова страна за трупане на литературно вдъхновение. Други подозират, че параноята му, че е наблюдаван от ФБР, може да го е подтикнала да отнеме живота си.

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР НА ТЕАТЪР ЛА СКАЛА – МИЛАНО (CAMERISTI DELLA SCALA)

Хемингуей, болестите и двете самолетни катастрофи

hemingway-bed

Ърнест Хемингуей е оцелял след антракс, малария, пневмония, рак на кожата, хепатит, диабет, две самолетни катастрофи (в последователни дни), бъбречна криза, чернодробен срив, строшен гръбначен прешлен, счупен череп и други… И единственото, което може да го убие, се оказва самият той.

hemingway2

През 1954 г., докато е в Африка, Хемингуей е почти фатално ранен в две последователни самолетни катастрофи. В първата той наема туристически самолет над Конго като подарък за Коледа за съпругата си Мери. По пътя самолетът се удря в изоставен телеграфен стълб и се разбива в гъстата растителност на земята. Но Хемингуей се отървава с рана на главата, а съпругата му – с две счупени ребра.

На следващия ден, в опит да получат медицинска грижа в Ентебе, съпрузите се качват на втори самолет, който се възпламенява при излитането – при него Хемингуей получава тежки изгаряния и ново мозъчно сътресение, този път доста по-сериозно и довело до изтичане на мозъчна течност.

Двамата все пак успяват да стигнат до Ентебе – където се натъкват на журналистите, отразяващи новината за смъртта на Хемингуей. Писателят дори направил изявление пред тях и прекарал следващите няколко седмици в оздравяване и четене на некролозите си в медиите.

Хемингуей и котките с шест пръста

hemingwey

Ърнест Хемингуей получава първата си шестопръста котка от морски капитан и с годините след това се превръща в един от най-прочутите любители на полидактилните домашни любимци.

След смъртта му през 1961 г. бившият му дом в Кий Уест, Флорида, става музей и дом за котките му. В момента в къщата живеят около петдесет от потомците на неговите любимци (от които половината са полидактилни).

Хемингуей и пенисът на Фицджералд

Ernest-Hemingway

Приятелството на Ърнест Хемингуей и Франсис Скот Фицджералд е прочуто, но около него витае и любопитна история за мъжкото достойнство на втория… Според нея един ден двамата отишли в тоалетната на кафене, където Хемингуей проверил пениса на Фицджералд и го уверил, че размерът му е „нормален“.

Защо им било да го правят? Тъй като Зелда Фицджералд по-рано казала на съпруга си, че с неговия размер не може да направи никоя жена щастлива.

Братът на Хемингуей, основал държава

Лестър Хемингуей, братът на писателя, основава през 1964 г. Република на Новия Атлантик край Джамайка. Държавата се състои от един сал и седем поданици, но има още собствена валута, поща и конституция. Е, територията е само в рамките на сала, направен от метал и бамбук – с размери 2,44 на 9,14 метра и с котва хвърлена на дъното на Карибско море.

Ърнест Хемингуей

Ърнест Хемингуей

Две години по-късно тропическа буря унищожава страната, но Лестър Хемингуей не се отказва – през 1973 г. той основава втора микронация на Бахамите, на 91-метрова плажна ивица. Тогава четирима представители на американските власти отиват и лично се срещат с държавника. След като установяват, че „предполагаемият президент“ не е „луд“, му заявяват, че опитите да се създаде държава на този остров ще бъдат гледани от Съединените щати като крайно нежелателно развитие срещу националната сигурност.

През 1982 г. Лестър се самоубива – също както самия Ърнест, сестра му, баща му, дядо му и по-късно внучката му.