Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Хемингуей няма да бъде издаван в Русия и Сърбия заради войната

Разпоредителят с наследството на писателя ще спира договорите с всички страни, които подкрепят Русия

Ърнест Хемингуей, 1939 г. Снимка: Лойд Арнолд/Уикипедия - Хемингуей няма да бъде издаван в Русия и Сърбия заради войната

Ърнест Хемингуей, 1939 г. Снимка: Лойд Арнолд/Уикипедия

Всякакво сътрудничество с руски издателства прекрати разпоредителят с литературното наследство на Ърнест Хемингуей Майкъл Катакис заедно с Hemingway Trust. Това е съобщено лично от Тръста на главната редакторка на украинското издателство „Видавництва Старого Лева“ Марияна Савка и е публикувано в сайта на издателството.

„Hemingway Trust прекрати всички договорености с нашия руски издател и прекъсна преговорите за нови издания със сръбския издател заради подкрепата, която Сърбия оказва на Русия. Убедих издателство Simon&Schuster да не продава книги в Русия и да не продължава никакви отношения с тях. И в бъдеще ще прекратявам отношенията с всяка нация, която сега подкрепя Русия по каквато и да е причина. Това е моят принос“, се казва в писмото на Катакис.

В него той изразява и съпричастие с украинския народ.

„Трябва да се извиня за това, че моята страна не ви оказва помощ като затваряне на небето и допълнително въоръжение. Не ми харесва, че не удържахме на думата си по Будапещенския договор. Срам ме е. Говорех и ще продължа да говоря на хората, че бъдещето не е в Америка. То живее в Украйна точно сега. Украйна напомня на моята егоистична страна как изглеждат мъжеството, неподчинението и порядъчността. Отдавна не сме виждали такова нещо в САЩ“, заключава Катакис.

Хемингуей пише за войната и доста години работи като военен кореспондент. През 1937 г. на Втория конгрес на Дружеството на американските писатели той изнася реч, в която изяснява отношението на писателите към войната и човеконенавистните идеологии:

„Истински добрият писател ще бъде признат при почти всички от съществуващите форми на управление, стига те да са поносими за него. Има само една политическа система, която не може да създава добри писатели, и тази система е фашизмът. Защото фашизмът е лъжа, изричана от бандити. Писател, който не иска да лъже, не може да живее и работи при фашизма.

Фашизмът е лъжа и затова е обречен на литературно безплодие. И когато се превърне в минало, той няма да има друга история освен кървавата история на убийствата, която и сега е известна на всички и която през последните месеци някои от нас видяха с очите си.

Ако знае защо и как се води войната, писателят свиква с нея. Това е важно откритие. Просто се смайваш при мисълта, че наистина си свикнал с войната. Ако всеки ден си на фронта и виждаш позиционната война, маневрената война, атаките и контраатаките, всичко това, колкото и да са убитите и ранените, има смисъл, стига да знаеш за какво се борят хората, стига да знаеш, че те се борят съзнателно. Когато хората се борят, за да освободят родината си от чуждите завоеватели, и когато тези хора са ти приятели – нови и стари, и ти знаеш как са ги нападнали и как са се борили те, отначало почти без оръжие, тогава, като гледаш живота и борбата, и смъртта им, започваш да разбираш, че има неща, по-лоши от войната. Страхът е по-лош, предателството е по-лошо, егоизмът е по-лош“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах