Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хенри VIII похарчил почти целия си годишен приход по Коледа

Харчил за банкети, забавления, подаръци и щедро се разплатил с хората на изкуството, веселили двора му на празника

Хенри VIII през 1537 г., портрет от Ханс Холбайн - Хенри VIII похарчил почти целия си годишен приход по Коледа

Хенри VIII през 1537 г., портрет от Ханс Холбайн

Данни от Националния архив на Обединеното кралство разкриват, че Хенри VIII е похарчил почти целия си годишен приход за коледните празненства през първата година от управлението си, съобщава Би Би Си.

Разходите за 1509 г. показват, че 19-годишният крал е платил еквивалента на 13,5 млн. паунда за поредица от пищни празненства и събития. А общият му приход за годината е бил 16,5 млн. паунда. Парите са отишли за банкети, забавления и подаръци – включително щедри индивидуални дарения за персонала. Високи възнаграждения са получили момчета-хористи, музиканти, актьори и служители.

Кралят платил на слепия си придворен поет майстор Бернард Андре 5 паунда – еквивалент на 2400 паунда в днешните пари и още 1 лира (днешни 483 лири) на жена, донесла ароматизирана топка, за да освежава въздуха в двореца.

Монархът дал за подаръци на един златар 83 паунда, които се равняват на 41 хиляди паунда днес. Децата от хора към кралския параклис били възнаградени много щедро с по 2 лири (днешни 967 лири) за изпълнението на химна Gloria in Excelsis в деня на Коледа.

Монархът е прекарал празничните дни, когато са направени и плащанията, в двореца Ричмънд, кралска резиденция на брега на Темза.

Рисунка на двореца Ричмънд по времето на Хенри VIII.

„Архивите, с които разполагаме, ни позволяват да погледнем към удивителното богатство, с което са разполагали ранните крале от династията на Тюдорите“, казва д-р Шон Кънингам, който отговаря за Средновековието в Националните архиви.

От финансовите документи личи, че от самото начало на царуването си, все още тийнейджър, Хенри VIII е искал да впечатлява с щедрост и усет за забавления.

„През 1509-а познатият образ на често сменящия жените си, затлъстял, параноичен и мрачен крал от 40-те години на XVI век, е бил все още много далеч от яркия и енергичен млад владетел“, допълва д-р Кънингам.

Книжата с разходи на краля ще бъдат публикувани в цялостния си вид онлайн от Националния архив през пролетта на 2018 година.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90