Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хермес на пода в гробницата в Амфиполис

На мозайката е изобразен старогръцкият бог Хермес. - Хермес на пода в гробницата в Амфиполис

На мозайката е изобразен старогръцкият бог Хермес.

Красива подова мозайка с изображение на старогръцкото божество Хермес е била открита в античната гробница в Амфиполис. Древното пано е било разкрито изпод пръстта преди дни в третата камера на съоръжението. Археолозите все още гадаят чия е самоличността на знатния покойник, чиито останки все още не са намерени.

Мозайката с дължина 3 м и ширина 4,5 метра изобразява конник с лавров венец, който управлява колесница, теглена от два коня. До него е изобразен Хермес, който според учените упътва душите към отвъдното.

Паното датира от 325-300 г. пр.н.е. Изработено е от камъчета в няколко цвята: бяло, черно, сиво, синьо, червено и жълто. Средата на рисунката липсва, но властите в Гърция твърдят, че са открити достатъчно фрагменти, за да се реконструира голяма част от нея.

Според археолозите гробът вероятно крие останките на съвременник на Александър Велики, древният цар на Македония, който завладява Персийската империя и достига днешна Индия, Афганистан и Узбекистан. Александър е покосен от смъртта във Вавилон, днешен Ирак, на 32 години през 323 г. пр.н.е. Смята се, че е бил погребан в Египет. Гробът му обаче не е намерен.

Представител на гръцкото Министерство на културата заяви пред медиите, че е възможно гробницата да има и четвърта камера.

В средата на мозайката има липсваща част.

В средата на мозайката има липсваща част.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg