Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Херсонските музеи празни след изтеглянето на руските сили

Към Крим са изнесени почти 15 хил. произведения на изкуството и артефакти с културно и историческо значение

Част от произведенията са били транспортирани без предпазна опаковка, казват местни от Херсон. Снимка: Туитър/Ukrainian Art History - Херсонските музеи празни след изтеглянето на руските сили

Част от произведенията са били транспортирани без предпазна опаковка, казват местни от Херсон. Снимка: Туитър/Ukrainian Art History

Украинските музеи и галерии в Херсон са били опразнени от почти 15 хил. произведения на изкуството и артефакти, стана ясно след като украинците освободиха града от руската окупация на 11 ноември. Ценностите от културните институции са били транспортирани в Симферопол, Крим – полуострова, окупиран от руснаците през 2014 г., алармират от музеите, цитирани от „Артнет Нюз“.

Разграбването се случва само дни, след като влезе в сила нов военен закон, издаден от Кремъл, който легализира „евакуацията“ на културни ценности и историческо наследство. Най-тежко е пострадала колекцията на „Алексей Шовкуненко“, съобщават във Фейсбук от херсонския художествен музей.

Двадесетина представители на „окупаторските власти“ редовно са посещавали въпросната институция между 31 октомври и 3 ноември, товарили са „всичко, което са могли да награбят“, включително и офис оборудване. Произведенията на изкуството са били изнесени при изключително тревожни условия, „завити с някакви парцали“, разказват от музея, описвайки акцията като „отвличането на една от най-добрите колекции в Украйна“.

Част от картините са получили дори още по-лошо отношение и дори не са били покривани при пренасянето, разказва местна жителка, станала свидетел на кражбата, пред „Новая Газета Европа“.

„Товарят ги на огромни камиони без нищо да ги предпазва, без опаковка, все едно са боклуци. Плаках цяла нощ, когато видях това“, разказва 75-годишната Лидия.

Подобна ситуация се е разиграла в историческия музей в града, но „за нея имаме много по-малко информация“, коментира херсонската областна администрация.

Произведенията на изкуството и историческите ценности вече са пристигнали в кримския град, потвърждава директорът на Музея на Таврия пред „Moscow Times“.

„Поради въвеждането на военно положение на територията на Херсонска област, получихме указания да вземем експонатите на Херсонския художествен музей за временно съхранение и да осигурим тяхната безопасност до връщането им на законния им собственик“, коментира директорът Андрей Малгин, без да уточнява откъде ще дойде решението за законния собственик.

Херсон е една от четирите украински територии, нелегално анексирани от окупаторите след импровизиран и непризнат от демократичната общност референдум. От началото на руската инвазия през февруари редовно се появяват сигнали за заграбено изкуство – през октомври стана ясно, че руските сили са отнесли статуи и мощи на княз Григорий Потьомкин от Херсон с аргумент, че ги „спасяват“ далеч от опасността да бъдат засегнати от военните действия, пише „Арт Нюзпейпър“.

Заради опасения, че окупаторите планират да „евакуират“ и други музейни колекции в Крим, от украинското министерство на културата се обърнаха към ЮНЕСКО с апел да сложи край на „грубото нарушение на международното право“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg