Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Херцог и Де Мерон пресъздават „Тейт“

Ще бъде не просто реконструкция, а още една сграда с 10 етажа

Така ще изглежда музеят „Тейт“ в Лондон догодина. - Херцог и Де Мерон пресъздават „Тейт“

Така ще изглежда музеят „Тейт“ в Лондон догодина.

260 млн. паунда ще глътне реконструкцията на музея за модерно изкуство „Тейт“ в Лондон, който трябва да отвори през юни 2016 г. Архитектите Жак Херцог и Пиер де Мерон ще създадат ново 10-етажно крило и 60% повече изложбена площ. 

Разширеният „Тейт“ се смята за най-важната нова сграда в културата на Острова след издигането на Британската библиотека през 1998 г. Променената визия трябваше да е готова за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. и намеренията за нея бяха обявени още през 2010 г., но процесът бе замразен заради финансови спънки.

За новите пространства на „Тейт“, които ще са зад настоящата основна сграда, ще бъдат преустроени три машинни зали на бившата електрическа централа в Банксайд. Те ще бъдат превърнати от Херцог и Де Мерон в модерно здание, с което изложбената площ ще стане 20 700 квадратни метра.

В новия „Тейт“ ще бъде преподредена изцяло досегашната постоянна колекция (която включва творби на повече от 250 художници и скулптори от около 50 държави), но ще има много повече пространство за пърформански и интерактивно изкуство.

„Новият „Тейт“ е инструмент, който ще ни позволи да представим променящата се перспектива за света, ще предложи богато разнообразие от преживявания на посетителите и възможности на артистите да откриват нови начини за създаване и показване на работите им“, обясни директорът на музея Никълъс Серота.

Музеят „Тейт“ в Лондон днес.

Музеят „Тейт“ в Лондон днес

Серота коментира и решението първите гости на музея да са пет хиляди деца – по думите му това е внимателно премислен ход:

„Откриването на здание като това не е просто за тук и сега, то е най-вече за бъдещето. „Тейт“ трябва да променя животите на хората чрез всякакъв досег с изкуството. Жизнено важно е всяко дете във Великобритания да може да види изкуството от миналото и от съвремието, където и да се намира“.

Във вторник „Тейт“ разкри рекордна посещаемост на галерията си в Лондон – 5,7 милиона души за 2014/2015. Заедно с клоновете в Ливърпул и Сейнт Ийвс гостите на арт-мрежата „Тейт“ за сезона са били общо 7,9 милиона, почти половината от които на възраст под 35 години.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах