Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хилари Мантел с трета номинация за литературната награда „Букър“

Жени доминират в дългия списък на едно от най-престижните отличия за англоезична литература

Хилари Мантел позира с романа си „Вълци“ след първия си „Букър“ през 2009 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Хилари Мантел  с трета номинация за литературната награда „Букър“

Хилари Мантел позира с романа си „Вълци“ след първия си „Букър“ през 2009 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обявиха претендентите за 2020 г. за литературната награда „The Man Booker”, една от най-престижните награди в света за англоезична литература, известна като наградата „Букър“. В сайта на проявата са изброени 13 автори от САЩ, Ирландия, Шотландия, Етиопия, Великобритания и Зимбабве. В списъка има преобладаващо жени – 9 от 13. Осем от романите са дебютни.

Девет от претендентите живеят в САЩ, трима от тях са с двойно гражданство – Даян Кук, Евнил Доши, Кайли Рид, Брендън Тейлър, Ан Тейлър, Си Пам Джан, Колъм Маккън (САЩ и Ирландия), Мааза Менгисте (САЩ и Етиопия) и Дъглас Стюарт (САЩ и Шотландия). Великобритания е представена от двукратната носителка на „Букър“ Хилари Мантел, Габриел Краузе и Софи Уорд. В списъка има и още една авторка – Тситси Дангарембга от Зимбабве.

Хилари Мантел е най-награждаваната авторка от посочения списък. През 2009 тя печели „Букър“ за романа си „Вълци“ (издаден на български от „Еднорог“ през 2012 г.), а през 2012 взима за втори път престижната награда за „Доведете труповете“ („Еднорог“, 2013 г.). Този път Мантел е номинирана за новата си книга „ The Mirror & The Light“ (Огледалото и светлината), с която приключва историческата трилогия за Томас Кромуел. Новият роман е посветен на прадядото на Кромуел, историята на неговото издигане, изпадане в немилост и екзекуция.

Американската писателка Ан Тейлър попада в дългия списък на „Букър“ с 23-тия си роман със заглавие „Redhead by The Side of The Road“ (Рижият от канавката). Това е вторият ѝ опит да вземе наградата – през 2015 г. тя попада в краткия списък, но не успява да се пребори. Но пък Ан Тайлър е носител на „Пулицър“ през 1989 г. за романа си „ Breathing Lessons“ („Уроци по дишане“, издаден на български от „Колибри“ през 2014 г.). Нейни произведения са екранизирани няколко пъти.

Председателката на журито на „Ман Букър“ – литературният критик и издател Маргарет Бъсби отбелязва, че в почти всички книги, влезли в дългия предварителен списък, има персонажи от малцинствата, живели по време на културни промени. Особено видима е тази тенденция в дебютните романи от списъка.

Тази година за „Букър“ кандидатстваха 162 произведения, публикувани във Великобритания или Ирландия след 1 октомври 2019 г. Шортлистът с окончателните номинации ще бъде обявен на 15 септември, а името на носителя ще стане ясно през октомври. Наградата е в размер на 50 хиляди британски паунда.

„Ман Букър“ е учредена през 1968 г. От 2013 г. за наградата могат да кандидатстват автори от целия свят, ако произведението им е било написано на английски език и е публикувано в Обединеното кралство.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg