Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Викингски меч на 1200 години, открит в Норвегия. Може да бъде използван и днес

Оръжието вероятно е принадлежало на знатен мъж, а не на обикновен воин

Предварителният анализ показва, че 77-сантиметровият железен меч датира приблизително от 750 г. Според Екерховд е важна находка, която ще хвърли светлина върху ранната викингска история. - Викингски меч на 1200 години, открит в Норвегия. Може да бъде използван и днес

Предварителният анализ показва, че 77-сантиметровият железен меч датира приблизително от 750 г. Според Екерховд е важна находка, която ще хвърли светлина върху ранната викингска история.

Докато изкачва стар планински маршрут в Хаукели (на границата на областта Телемарк, Норвегия), Горан Олсен с изненада открива 1250-годишен викингски меч между няколко скали край пътя, където е спрял за почивка. Мечът е в отлично състояние, особено като се вземе предвид възрастта му.

Мечът е отнесен в Хордаландския градски съвет, където местни археолози, работещи в общинския музей, имат щастието да са първите професионалисти пред красивата находка, разказва „Винтидж Нюз“. Реставраторът Пер Мортен Екерховд казва:

„Необичайно е да намериш толкова добре запазен предмет от викингската епоха. Ако се наточи, острието би могло да се използва и днес“.

Предварителният анализ показва, че 77-сантиметровият железен меч датира приблизително от 750 г. Според Екерховд е важна находка, която ще хвърли светлина върху ранната викингска история.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Железните оръжия и доспехи са били скъпи по онова време и са представлявали символ на висок статус. Собственикът на този меч трябва да е бил богата и влиятелна личност, а не обикновен воин. Проф. Александра Санмарк, специалист по викингите от Хайлендърския и островен университет в Шотландия, казва:

„Масовата представа за викингите е, че са носели метални шлемове, но повечето от тях по-скоро са притежавали шлемове от варена кожа. Металът, употребен в най-добре запазените тогавашни оръжия, стоманата, е била с високо качество и прекалено скъпа“.

Норвежките археолози смятат, че мечът е част от погребението на личност с висок ранг. Богати хора са били погребвани със стотици ценни предмети: оръжие, доспехи, сбруи за езда и дори с конете си. Викингският меч ще бъде изпратен в университетския музей в Берген за допълнителни изследвания и реставрация.

Планините на Хаукели са потънали в лед и сняг шест месеца годишно, но благодарение на климатичните промени в последните няколко години из планинските пътеки неведнъж са откривани старинни предмети. Това позволява по-детайлен поглед към живота и смъртта на викингите.

Йостейн Оксдал, археолог в Хордаландския общински музей, планира разкопки в местността, където е намерен мечът. По негови думи:

„Ако открием още няколко предмета или дори гробница, може да успеем да научим историята на този меч.“

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах