Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хиляди французи срещу статута „първа дама“ на Брижит Макрон

Човекът, който живее с президента, трябва да има роля и тази роля трябва да получи признание, твърди Емануел Макрон

„Решението дали Франция да има официално „първа дама“ трябва да бъде взето с референдум, а не от един човек“, коментира Тиери Пол Валет, създател на петицията срещу въвеждането на официална титла за Брижит Макрон. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Хиляди французи срещу статута „първа дама“ на Брижит Макрон

„Решението дали Франция да има официално „първа дама“ трябва да бъде взето с референдум, а не от един човек“, коментира Тиери Пол Валет, създател на петицията срещу въвеждането на официална титла за Брижит Макрон. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон е напът да се изправи през народен бунт заради плановете да даде на съпругата си официален статут на „първа дама“. Над 150 хиляди души вече са подписали петиция против тази президентски ход, който ще даде на Брижит Макрон офис, персонал и достъп до публично финансиране, съобщава „Гардиън“.

Възмущението идва в обстановката на намаляваща популярност на Макрон. Анкетите от миналия месец показват, че рейтингът му е спаднал със седем процентни пункта, като само 36% от французите са заявили, че са доволни от новия си лидер. За същия период в мандата им предшествениците на Макрон, Франсоа Оланд и Никола Саркози, са имали съответно 56% и 66% одобрение.

По време на кандидат-президентската кампания Макрон обеща да „изясни“ ролята на съпругата на френския президент, като ѝ даде официален статут, и описваше ситуацията като един вид „френско лицемерие“.

„Бих искал да дефинирам рамките на нейните задължения и ще помоля този въпрос да бъде решен – заяви той още преде да бъде избран. – Човекът, който живее с президента, трябва да има роля и тази роля трябва да получи признание.“

Във френската конституция няма приет протокол, който да дава официален статут на партньора на президента – тя (или той) сами решават каква роля би им подхождала. На тях им е разрешен офис, персонал, охрана, изплащани от бюджета на Елисейския дворец и оценени от официалните одитори на около 450 000 евро годишно.

Създаването на официално титла ще доведе до отделен бюджет за партньора на президента. Този план е особено спорен във Франция, тъй като Макрон се подготвя да наложи своя „морален“ закон, забранявайки на парламентаристите да наемат съпруги и членове на семейството.

Тиери Пол Валет, художник и писател, основател на Националното движение за равенство, което се бори срещу корупцията и дискриминацията, казва:

„Решението дали Франция да има официално „първа дама“ трябва да бъде взето с референдум, а не от един човек. Няма причина жената на държавния глава да получава обществени пари. Понастоящем Брижит Макрон има двама или трима асистенти, както и две секретарки и двама охранители – и това е достатъчно“.

Той добави, че петицията не е лична нападка срещу Брижит Макрон или нейните способности и „остро критикува всички сексистки атаки“ срещу първата дама.

„В момент, когато френският обществен живот има нужда от повече морал, във време, когато се гласува декрет, забраняващ на депутатите да наемат членове на своето семейство… ние не можем да одобрим инициатива, даваща на жената на президента Макрон специален статут“, казва Валет.

„Гардиън“ отбелязва, че нито Йоахим Зауер, съпруг на германския канцлер Ангела Меркел, нито Филип Мей, съпругът на Тереза Мей, имат някаква обществено призната роля.

В САЩ, според закон от 1978 г., първата дама (в момента Мелания Тръмп) има екип от 12 души и официален статут.


Вижте още: СЕКСИ

ВДЪХНОВЕНИЕ

„ЛЕЛЯТА“ НА МАКРОН

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90